Egyre bonyolódik a francia elnökválasztás

Hét jelölt indul a francia baloldal államfőjelölt-állító választásán, de Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter és a radikális baloldalt képviselő Jean-Luc Mélenchon nem kíván megmérkőzni az elnökjelölti posztért – mindketten közvetlenül az elnökválasztás áprilisi első fordulójában állnak rajthoz.

A hét induló közül négyen szocialisták: Manuel Valls volt kormányfő, Arnaud Montebourg volt gazdasági, Benoit Hamon és Vincent Peillon volt oktatási miniszterek. Két jelölt, Francois de Rugy és Jean-Luc Bennhamias a Zöldektől érkezik, a hetedik pedig Sylvia Pinel, a nemzetgyűlésben a szocialistákat támogató Radikális Baloldali Párt elnöke.

Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon viszont nem kíván megmérkőzni az elnökjelölti posztért. Mindketten közvetlenül az elnökválasztás áprilisi első fordulójában állnak rajthoz, így 2002-höz hasonlóan több baloldali jelölt is küzd majd a konzervatív jelöltté választott Francois Fillonnal és Marine Le Pennel, a Nemzeti Front jelöltjével.

A baloldali előválasztás első fordulójában Manuel Valls volt kormányfő végezhet az élen, de vesztésre áll a második fordulóban, bárki is lesz az ellenfele – derül ki a BVA közvélemény-kutatóintézet szerdán közzétett felmérésből. Akár Montebourg, akár Hamon jut be Valls mellett a második fordulóba, a volt miniszterelnök vesztésre áll „nagyon szoros eredménnyel” – jelezte a közvélemény-kutatóintézet. Mindkét esetben Valls 48 százalékot érhet el a második fordulóban, a politikailag tőle balra álló volt miniszterek pedig 52 százalékkal győzhetnek.

Négy hónappal az elnökválasztás előtt valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bárki nyeri is meg a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutnia a második fordulóba, és a jelenlegi helyzet szerint az államfői székbe Francois Fillon vagy Marine Le Pen ülhet.

A reform programmal kampányoló Manuel Vallstól balra álló bármelyik miniszter győzelme viszont lehetőséget adhat az elnökválasztás első fordulójában jelenleg harmadik helyre jelzett, de hétről hétre egyre népszerűbb Emmanuel Macronnak arra, hogy maga mögé állítsa Manuel Valls táborát, s behozza lemaradását Francois Fillonhoz és a tőle jobbra álló Marine Le Penhez képest.

A francia sajtóban mindesetre már megkezdődtek a találgatások arról, hogy elképzelhető-e összefogás vagy visszalépés a baloldali előválasztás győztese – akit a felmérések az elnökválasztás első fordulójában ötödik helyre jeleznek – és Macron között annak érdekében, hogy a baloldalnak legyen esélye jelöltet juttatni a második fordulóba.

A baloldali előválasztáson bármely választásra jogosult francia állampolgár részt vehet, amennyiben aláír egy nyilatkozatot arról, hogy osztja a baloldali értékeket, és befizet a szocialisták pártkasszájába 1 eurót. A Szocialista Párt 7500 választókerületet jelölt ki országszerte és jelentős részvételben reménykedik a jobboldal novemberi előválasztásához hasonlóan, amelyen 4,7 millióan vettek részt.

Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek