Fenyegetőzésbe csapott Theresa May várva várt Brexit-beszéde

Theresa May ma ismertette kormánya Brexit-tárgyalási célkitűzéseit, melyben szó esett az uniós munkavállalók kezeléséről, a kereskedelmi megállapodásokról és az EU-tól való szakítás veszélyeiről is.

A brit miniszterelnök háromnegyed órás beszédében kijelentette: London továbbra is szívesen látja az EU-ból érkező munkavállalókat, különösen a magasan képzett szakembereket – hozzátette: azt szeretné, ha Nagy-Britannia a jövőben is „mágnesként vonzaná a külföldi tehetségeket, a világot formálni képes úttörőket és újítókat”.

Hangsúlyozta azonban, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson – amelyen a többség a kilépésre voksolt – a választók azt az egyértelmű üzenetet fogalmazták meg, hogy az EU-ból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók számának ellenőrzés alá vonását kívánják, és „mi ezt a kérést teljesíteni fogjuk”.

Theresa May nem közölt részleteket arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése után érkezők számát London milyen eszközökkel szabályozza majd, kijelentette azonban, hogy viszonossági alapon a brit kormány garantálni kívánja a már az Egyesült Királyságban tartózkodó EU-munkavállalók jogait.

Hard Brexit lesz? 

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság nem maradhat az Európai Unió egységes belső piacának tagja, miután kilépett az EU-ból – kijelentette azonban azt is, hogy London „a lehető legnagyobb mértékű hozzáférést” kívánja elérni az uniós belső piachoz a brit EU-tagság megszűnése után.

A kormányfő szerint a brit tagság megőrzése az egységes belső piacon azért nem lehetséges, mert az az EU-szabályok, köztük a szabad munkaerőmozgás uniós alapelveinek elfogadását jelentené, anélkül, hogy a brit kormánynak szavazati joga lenne e szabályozások alakításában.

Emellett ha az Egyesült Királyság az EU egységes belső piacának tagja marad, akkor el kellene fogadnia az EU bíróságának jogi fennhatóságát is. Theresa May szerint mindezek elfogadása azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság „egyáltalán nem is lépne ki” az EU-ból.

A brit miniszterelnök továbbá kijelentette: tudja, hogy az EU-ban vannak olyan hangok, amelyek „büntető jellegű megállapodást” szorgalmaznak, abból a célból, hogy más országoknak „elmenjen a kedvük” a kilépéstől.

Theresa May szerint azonban az EU saját magát is büntetné, mivel az uniós exportőrök ebben az esetben új vámkorlátokkal találnák szembe magukat, amikor „a világ egyik legnagyobb gazdaságának” szeretnék eladni termékeiket, veszélybe kerülnének az uniós vállalatok által a brit gazdaságban eszközölt több mint 500 milliárd font értékű befektetések és az EU-vállalatok elveszítenék hozzáférésüket a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjához.

  • Trump útját követi Theresa May
A büntetővámokkal történő fenyegetőzés nem először került elő az utóbbi hónapokban, Donald Trump is ezzel próbálta meg elvenni az autógyártók kedvét attól, hogy Mexikóba és más, olcsó munkaerővel rendelkező országokba telepítsék a gyártási tevékenységüket.

Trump Twitteren szólt be Kínának és az USA-t elhagyó cégeknek

A Ford megértette Donald Trump üzenetét

Hatalmas vámmal riogatja Trump a német autógyártókat

Theresa May brit miniszterelnök szerint megállapodásra lehet jutni az Európai Unióval a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszeréről a kilépési tárgyalások kétévi időkeretén belül. May hozzátette: London a kilépési feltételek fokozatos végrehajtására törekszik.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »