A szír lázadók részt vesznek a béketárgyalásokon

A szíriai lázadók bejelentették, részt vesznek az Oroszország és Törökország által is támogatott asztanai béketárgyalásokon, hogy nyomást gyakoroljanak annak a tűzszüneti megállapodásnak a betartatása érdekében, amely már december 30-án életbe lépett, de szerintük a szíriai kormányerők rendszeresen megsértik.

Mohamed Allús fogja vezetni az ellenzék küldöttségét az asztanai Szíria-konferencián – ezt a Dzsais al-Iszlám nevű felkelőszervezet politikai vezetője saját maga jelentette be a nap folyamán. Hozzáfűzte: azért fogja ezt a tisztséget ellátni, hogy „semlegesítse Irán bűnöző szerepét” a szíriai konfliktusban.

Allús tavaly május végéig a Szaúd-Arábia támogatta szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő, Tárgyalási Főbizottság (HNC) nevű ernyőszervezet főtárgyalója volt az ENSZ égisze alatt zajló genfi béketárgyalásokon. Szerinte a HNC részvételére azért van szükség, hogy visszafogják a damaszkuszi rezsimmel szövetséges Teherán támogatását élvező, Szíriában tevékenykedő milíciákat. Allús azt is tudatta: minden lázadó szervezet beleegyezett, hogy részt vegyenek az asztanai egyeztetéseken.

A lázadócsoportok vezetői a még hétfőn is tartó ankarai tárgyalásaikon határozták el a részvételt, és már küldöttségük összetételén dolgoznak, amely más lesz, mint a tavalyi genfi tárgyalásokon részt vevő, Szaúd-Arábia támogatta delegáció.

Mint a Szabad Szíriai Hadsereg egyik meg nem nevezett tisztségviselője hétfőn elmondta, Asztanában a tűzszünetre és a humanitárius kérdésekre – segélyosztásra, a bebörtönzöttek szabadon engedésére – akarnak koncentrálni.

Egy másik tisztségviselő, Zakaria Malahifdzsi a Fasztakim nevű csoporttól hozzátette: a legtöbb lázadócsoport elmegy az Asztanában január 23-án kezdődő tárgyalásokra. Mint mondta, a lázadók küldöttségének összetételét Rijáddal is egyeztették, mégis amiatt lesz más a delegáció, mert „az oroszok leginkább a katonai csoportokra, és kevésbé a politikaiakra koncentrálnak”.

Bassár el-Aszad szíriai elnök legerősebb szövetségese, Oroszország annak hatására tett egy új diplomáciai erőfeszítést a szíriai béke érdekében és tett javaslatot az asztanai tárgyalásokra, hogy a szíriai lázadók Kelet-Aleppó elvesztésével decemberben nagy vereséget szenvedtek. Törökország számára a szíriai háború elején még az volt a legfontosabb, hogy a lázadók megdöntsék Aszad hatalmát, de egy ideje már elsősorban a határ menti szíriai területeket elfoglaló kurd lázadók és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcra koncentrál.

A Szaúd-Arábia támogatta Tárgyalási Főbizottság nevű ellenzéki szervezet szombaton azt közölte, hogy támogatja, sőt, a következő genfi tárgyalási forduló előkészítésének tekinti az asztanai béketárgyalásokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »