Merkel megpróbál majd Trumppal együttműködni

A világ problémáinak kooperatív megoldása mellett érvelt Angela Merkel német kancellár szombaton, Donald Trump megválasztott amerikai elnök közelgő hivatalba lépésével összefüggésben.

Az Egyesült Államokban tapasztalható protekcionista törekvésekre vonatkozó kérdésre válaszolva, Angela Merkel egy sajtóértekezleten leszögezte, hogy keresni fogja a párbeszéd lehetőségét az új amerikai elnökkel.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20 csoport fontosságát hangsúlyozva – ahol idén Németország tölti be az elnöki posztot -, Merkel felidézte, hogy a pénzügyi válságra adott nemzetközi válasz „nem az elkülönülésen, hanem az együttműködésen, a pénzügyi piacok közös szabályozásán alapuló válasz volt, és azt hiszem, hogy ez az ígéretes irány”.

A német kancellár egyértelművé tette, hogy nem rajong a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) kiüresedésének lehetőségéért azzal összefüggésben, hogy Trump kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok felmondja ezt a kereskedelmi egyezményt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Merkel azt mondta, hogy „tanácsadói szinten” kapcsolatban állnak a leendő amerikai elnök csapatával, de konkrétan még nem volt szó arról, hogy a hét legfejlettebb ipari országot tömörítő G7 csoport és a G20 csoport májusi, illetve júliusi (hamburgi) csúcstalálkozóján kívül találkozzanak.

Merkel idén egy negyedik kancellári mandátumért is indul a várhatóan szeptemberben tartandó parlamenti választásokon. Pártjának, a konzervatív Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a vezetői pénteken és szombaton a saar-vidéki Perlben tanácskoztak a választási év beindításáról, amelyben három tartományi választásra is sor kerül majd, elsőként márciusban éppen a nyugati Saar-vidéken.

Merkel az újságíróknak azt mondta, hogy eddigi legnehezebb választására számít, bár biztos abban, hogy a migrációs válság kezeléséről pártja bajorországi szövetségesével, a Kereszténydemokrata Unióval (CSU) folytatott vita nem fogja útját állni egy közös konzervatív kampánynak.

A CSU tavaly folyamatosan azt követelte, hogy évi 200 ezer főben maximálják a Németország által befogadható menekültek számát, amit azonban Merkel elutasít. Németországba 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly pedig 280 ezer.

Merkel megismételte azt az ígéretét, hogy javítani fogják a biztonságot az országban a 12 ember életét követelő decemberi kamionos támadás nyomán, amelyet egy berlini karácsonyi vásár ellen követtek el.

Németország 16 tartományának ugyanazokat a biztonsági normákat kell érvényesítenie – tette hozzá a német kancellár, azzal érvelve, hogy nem ésszerű, hogy a különböző tartományok más szabályokat kövessenek olyan dolgokban, mint például a videomegfigyelés.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »