Merkel megpróbál majd Trumppal együttműködni

A világ problémáinak kooperatív megoldása mellett érvelt Angela Merkel német kancellár szombaton, Donald Trump megválasztott amerikai elnök közelgő hivatalba lépésével összefüggésben.

Az Egyesült Államokban tapasztalható protekcionista törekvésekre vonatkozó kérdésre válaszolva, Angela Merkel egy sajtóértekezleten leszögezte, hogy keresni fogja a párbeszéd lehetőségét az új amerikai elnökkel.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20 csoport fontosságát hangsúlyozva – ahol idén Németország tölti be az elnöki posztot -, Merkel felidézte, hogy a pénzügyi válságra adott nemzetközi válasz “nem az elkülönülésen, hanem az együttműködésen, a pénzügyi piacok közös szabályozásán alapuló válasz volt, és azt hiszem, hogy ez az ígéretes irány”.

A német kancellár egyértelművé tette, hogy nem rajong a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) kiüresedésének lehetőségéért azzal összefüggésben, hogy Trump kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok felmondja ezt a kereskedelmi egyezményt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Merkel azt mondta, hogy “tanácsadói szinten” kapcsolatban állnak a leendő amerikai elnök csapatával, de konkrétan még nem volt szó arról, hogy a hét legfejlettebb ipari országot tömörítő G7 csoport és a G20 csoport májusi, illetve júliusi (hamburgi) csúcstalálkozóján kívül találkozzanak.

Merkel idén egy negyedik kancellári mandátumért is indul a várhatóan szeptemberben tartandó parlamenti választásokon. Pártjának, a konzervatív Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a vezetői pénteken és szombaton a saar-vidéki Perlben tanácskoztak a választási év beindításáról, amelyben három tartományi választásra is sor kerül majd, elsőként márciusban éppen a nyugati Saar-vidéken.

Merkel az újságíróknak azt mondta, hogy eddigi legnehezebb választására számít, bár biztos abban, hogy a migrációs válság kezeléséről pártja bajorországi szövetségesével, a Kereszténydemokrata Unióval (CSU) folytatott vita nem fogja útját állni egy közös konzervatív kampánynak.

A CSU tavaly folyamatosan azt követelte, hogy évi 200 ezer főben maximálják a Németország által befogadható menekültek számát, amit azonban Merkel elutasít. Németországba 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly pedig 280 ezer.

Merkel megismételte azt az ígéretét, hogy javítani fogják a biztonságot az országban a 12 ember életét követelő decemberi kamionos támadás nyomán, amelyet egy berlini karácsonyi vásár ellen követtek el.

Németország 16 tartományának ugyanazokat a biztonsági normákat kell érvényesítenie – tette hozzá a német kancellár, azzal érvelve, hogy nem ésszerű, hogy a különböző tartományok más szabályokat kövessenek olyan dolgokban, mint például a videomegfigyelés.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »