Orosz-kínai beavatkozás az USA rakétavédelmi rendszere ellen

Kína és Oroszország megegyezett, hogy további – eddig nem részletezett – „ellenintézkedéseket” tesznek válaszul az amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) Dél-Koreába történő telepítése ellen, számolt be pénteken a Xinhua kínai állami hírügynökség.

Ezek a bizonyos ellenintézkedések „a két ország érdekvédelmére, valamint a térség stratégiai egyensúlyának megőrzésére fognak irányulni” – mondta a Xinhua egy nyilatkozatra hivatkozva, melyet a kínai-orosz biztonsági ülés után tettek közzé.

Kína és Oroszország közös rakétavédelmi gyakorlatot tartott tavaly májusban, miután Washington és Szöul tárgyalásokat kezdett THAAD-rakéták telepítéséről, hogy ezzel hárítsák az esetleges észak-koreai fenyegetéseket.

Kapcsolódó cikkeink: Oroszország és Kína egyetért több regionális kérdésben is, Kína is fejleszt az amerikai THAAD rakéták miatt

A rakétavédelmi rendszert egy dél-koreai golfpályára szándékoznak installálni, nyugtalanítva ezzel Moszkvát és Pekinget. Szerintük ugyanis aggasztó, hogy a rendszer nagy teljesítményű radarja veszélyeztetné a biztonságukat, továbbá semmire sem lesz jó annak érdekében, hogy csökkentsék a feszültséget a Koreai-félszigeten.

„Kína és Oroszország felszólította az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy igenis foglalkozzanak a biztonsági aggályaikkal, és állítsák le THAAD-rakéták telepítését a Koreai-félszigeten” – idézte a hírügynökség szó szerint a kiadott nyilatkozatot.

További információk egyenlőre nincsenek az ügyben.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »