Kerry bízik az ázsiai térség békéjének megtartásában

Utolsó hivatalos külföldi látogatásán, Vietnamban abbéli reményének adott hangot John Kerry amerikai külügyminiszter, hogy a kijelölt kormánytagok sarkos megjegyzései ellenére a következő amerikai kormány is tartani fogja magát az ázsiai térség békéjét és biztonságát erősítő elvekhez.

Az amerikai diplomácia távozó vezetője Ho Si Minh-város egyetemén a Dél-kínai-tenger területi vitáival kapcsolatban megjegyezte, hogy a nagyobb és kisebb országoknak is tartózkodniuk kell a provokációtól, és a vitákat békésen, a nemzetközi jog alapján kell rendezni.

Kerry kijelölt utóda, Rex Tillerson nem sokkal korábban a washingtoni szenátusban azt mondta: világos üzenetet kell küldeni Kínának, hogy nem építhet szigeteket a Dél-kínai-tengeren, s nem teheti rá a kezét ezekre a földdarabokra. James Mattis kijelölt védelmi miniszter pedig Oroszországot, Kínát és az iszlamista fegyvereseket nevezte a legnagyobb fenyegetésnek az amerikai vezetésű világrendre, s a védelmi kiadások korlátjának eltörlését kérte a kongresszustól.

Kína az ásványkincsekben gazdag dél-kínai-tengeri térség nagy részét magának követeli, de ezeknek a vizeknek egy részére Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Vietnam is igényt tart. Műholdfelvételek tanúsága szerint Peking hét zátonyon épített mesterséges szigeteket, melyekre légvédelmi és rakétaelhárító fegyvereket is telepített. A Global Times című, angol nyelvű kínai állami lap azt írta, hogy az Egyesült Államok csak „nagyléptékű háború” árán lenne képes ezt megakadályozni.

Az Állandó Választottbíróság tavaly úgy döntött, hogy Kína nem sajátíthatja ki a Fülöp-szigetek által is követelt vizeket, de Peking nem ismeri el a döntés jogszerűségét.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek