A törökök továbbra sem hisznek az Aszad által vezetett Szíriában

Törökország továbbra is azon az állásponton van, hogy az egységes, békés Szíria elképzelhetetlen, ha Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmon marad, Ankara azonban lépésről-lépésre akar haladni, hogy lássa milyen eredmények születnek a január 23-án induló asztanai béketárgyaláson – jelentette ki Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő pénteken.

„Aszaddal kapcsolatos álláspontunk egyértelmű. Úgy hisszük, hogy az egységes, békés Szíria megvalósíthatatlan, amennyiben Aszad hatalmon marad. Látni fogjuk, hogy miként alakulnak majd az asztanai tanácskozások, jelenleg lépésről-lépésre akarunk haladni” – mondta Kalin egy ankarai kerekasztal beszélgetésen újságíróknak. Hozzáfűzte: elvileg Washington is részt vesz majd a kazah fővárosban tervezett Szíria-konferencián, de egyelőre nem világos milyen szinten. Kalin szerint a két hete török-orosz közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás alatt javarészt véget értek a harcok Szíriában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szírián bukhat el a virágzó orosz-török barátság

Már csak Aszad szerepe kérdéses az orosz-török megállapodásban

Huszonhét fegyveres csoport, illetve az úgynevezett ideiglenes szíriai kormány írta alá a szíriai ellenzék Ankarában rendezett tanácskozásának zárónyilatkozatát – közölte a pénteken Ria Novosztyi orosz hírügynökség a birtokába jutott dokumentumra hivatkozva.

A dokumentum egy sor feltételt tartalmaz, amelyek teljesítése esetén az aláírók egységes küldöttségbe tömörülve képviseltetnék magukat Asztanában január 23-án. A feltételek között szerepel egy ultimátum is, miszerint január 13-tól kezdődően nemzetközi ellenőrzés alatt 10 napos fegyverszünetre szólították fel a szíriai rezsimet az ország déli felében, valamint Damaszkusz környékén.

Korábbi sajtóértesülések szerint az asztanai konferencia kiegészítő jellegű lenne a február 8-ra beharangozott, az ENSZ égisze alatt tartandó genfi béketárgyalások mellett.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »