Megegyezett a Volkswagen az amerikai hatóságokkal

Konkrét egyezségi tervezetben állapodott meg a Volkswagen AG az illetékes amerikai hatóságokkal az emissziós botrány büntetőjogi és polgári jogi bírságáról – tájékoztatta szerdán az MTI-t a Volkswagen AG.

A megállapodás értelmében a Volkswagen 4,3 milliárd dollár bírságot fizet az ügy rendezésére. A tervezet a megfelelőségi és kontrolling rendszerek további erősítését is előirányozza egy független felügyelő kinevezésével a következő három évre.

  • Az eladásokat nem viselte meg a botrány
A Volkswagen AG adta el a legtöbb járművet tavaly, megelőzve a japán Toyotát, amely négy egymást követő évben állt a globális eladási lista élén. A Volkswagen tavaly több mint 10,3 millió járművet értékesített, ami 3,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Konkrét összehasonlító adat nem áll rendelkezésre, a VW a Toyota cégnek azt a decemberi előrejelzését vette alapul, amely szerint 2017-ben az értékesítése 10,2 millió lesz, ami 1 százalékkal haladja meg a 2016 évit.

A megállapodás leszögezi, hogy a Volkswagen vétkesnek vallja magát az Amerikai Egyesült Államok vonatkozó büntetőjogi törvényeinek megsértésében, elismeri a tényállást és megfizeti az ennek alapján kiróható bírságot.

Az egyezség megkötéséhez még a Volkswagen AG igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának, valamint a konszern további érintett érdekeltségeinél az illetékes testületek hozzájárulása is szükséges. Az érintett testületek rövid időn belül napirendre tűzik az ügyet. Az egyezség-tervezetet az Egyesült Államok illetékes hatóságainak és az ügyben eljáró bíróságoknak is jóvá kell hagynia – írja a Volkswagen közleménye.

Forrás: MTI / dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »