Le Pen lehet a befutó a francia elnökválasztás első fordulójában

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke és államfő-jelöltje átvette a vezetést Francois Fillon jobboldali jelölttől és az első helyen végezne a francia elnökválasztás áprilisi első fordulójában, de a második fordulóban nem lenne esélye a győzelemre, ha most tartanák a választásokat – derül ki az Ifop közvélemény-kutatóintézet szerdán nyilvánosságra hozott felméréséből.

Marine Le Pen a szavazatok 26-26,5 százalékára számíthat a jelenlegi állás szerint attól függően, hogy ki lesz a január végi baloldali előválasztás győztese. Fillon érkezhet a második helyre 24-25 százalékkal. Harmadik helyre a függetlenként induló Emmanuel Macront, a szocialista kormány volt gazdasági miniszterét jelzi a felmérés, őt a választók 17-20 százaléka támogatja attól függően, hogy a Szocialista Párt előválasztását ki nyeri meg.

A sorrend változását elsősorban az elmúlt hetekben egyre nagyobb támogatottságot élvező Macron előtörése okozta, aki mögött a negyedik helyre szorult radikális baloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon a szavazatok 11,5-13 százalékát szerezheti meg.

A felmérés szerint továbbra is Francois Fillon az elnökválasztás nagy esélyese: a jobboldali jelölt a szavazatok 64 százalékára számíthat a második fordulóban a 36 százalékos támogatottságot élvező Marine Le Pennel szemben.

Amennyiben Emmanuel Macron bejut a második fordulóba, a jelenlegi állás szerint győzelmet aratna Marine Le Pen felett 65-35 százalékos arányban, de Francois Fillont is maga mögé utasítaná: a voksok 52 százalékát szerezhetné meg, míg a konzervatív jelölt 48 százalékra számíthat.

A reprezentatív felmérés 1860 választásra jogosult francia állampolgár megkérdezésével készült január 3. és 6. között. Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »