Megint megy a mozgolódás Trump és Oroszország ellen

Amerikai szenátorok egy csoportja büntető intézkedésekről készül törvényjavaslatot beterjeszteni Oroszország ellen a kibernetikai támadások, Ukrajna és Szíria miatt – értesült kedden a brit hírügynökség.

A tervezet mögött a szenátus külpolitikai téren befolyásos tagjai állnak: John McCain republikánus, valamint Ben Cardin és Robert Menendez demokrata politikusok, de munkatársaik szerint sok más demokrata és republikánus is csatlakozik hozzájuk, ami előrevetíti, hogy elfogadják a törvényt még Donald Trump megválasztott elnök beiktatása előtt.

A Reutershez eljutott tervezet értelmében a törvény vízummegvonással és a javaik zárolásával sújtana olyan személyeket, akik „jelentős tevékenységet folytattak a kibernetikai biztonság és a demokratikus intézmények megingatása terén”, vagy támogatták az ilyen törekvéseket. Szankciókat rónának ki az orosz védelmi és hírszerzési szektor más szereplőire is.

Elnöki rendeletből törvénnyé erősítenék Barack Obama elnök múlt hónapban hozott szankcióit, amelyeket az amerikai elnökválasztási kampány orosz befolyásolási kísérlete miatt rótt ki, továbbá a törvényjavaslat kitér Oroszország kelet-ukrajnai és szíriai tevékenységére is, keményebben büntetné a Krím annektálását és Bassár el-Aszad rendszerének megsegítését a szíriai polgárháborúban.

A Kelet-Ukrajna, a Krím és Szíria miatt szintén törvénnyé erősítenék Obama elnöknek azt a rendeletét, amelynek értelmében korlátozzák az orosz olaj- és földgázkincs kitermelésében eszközölni tervezett, 20 millió dollárnál nagyobb amerikai befektetéseket.

A szenátorok türelmetlensége azóta nőtt meg, hogy az amerikai hírszerzés jelentésében arra a megállapításra jutott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott az amerikai elnökválasztási kampány befolyásolására Donald Trump javára. A szenátorok a javaslat beterjesztését a Trump-kormányzat külügyminiszterének jelölt Rex Tillerson szenátusi külügyi bizottsági meghallgatása elé időzítették – ez szerdán és csütörtökön esedékes.

Tillerson ellen sok törvényhozónak az a kifogása, hogy több évtizedes munkakapcsolatot tartott fenn az orosz kormánnyal az Exxon Mobil olajtársaság vezetőjeként, és kapcsolatot ápolt Vlagyimir Putyinnal is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek