Az USA elsők között akar tárgyalni a britekkel a kereskedelemről

A leendő Trump-adminisztráció az elsők között szándékozik tárgyalásokat kezdeni Nagy-Britanniával egy új kereskedelmi megállapodásról – állítja az Egyesült Államok szenátusának egyik republikánus vezetője a BBC-nek adott interjújában.

Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke azt mondta – miután találkozott Boris Johnson brit külügyminiszterrel –, hogy a két ország közötti esetleges kereskedelmi egyezség elsőbbséget élvezne, miután a szigetország az Európai Unió elhagyására készül.

  • Az előző „ítélet”
A Brexit-szavazás előtt Barack Obama amerikai elnök figyelmeztette a briteket: a kilépéssel Nagy-Britannia a sor végére fog kerülni a kereskedelmi tárgyalásokon. Ezt később az USA külkereskedelmi képviselője is megerősítette, mondván a briteknek előbb az EU-val való viszonyukat kell rendezniük, csak utána lehet szó brit-amerikai kereskedelmi tárgyalásokról. Erről bővebben itt olvashatnak.

Corker állítása szerint azonban Johnson „nagyon jól tudja”, hogy az Egyesült Királyságot nem fogják a kispadra küldeni. „Vezető szerepet fognak betölteni, ezért úgy gondolom, a prioritási listánk első helyére kell helyeznünk a britekkel történő megállapodást, hogy azonnal bebiztosítsuk magunkat. Ezt pedig minden tekintetben oly módon kell megvalósítanunk, mely demonstrálja az eddigi hosszútávú barátságot a két ország között” – idézte Corkert a BBC.

Azonban elvileg Nagy-Britannia mindaddig nem köthet új kereskedelmi megállapodást, míg be nem fejeződnek a kilépési tárgyalások, mely előreláthatólag 2019-ig nemigen fog bekövetkezni.

Boris Johnson – miután látogatást tett a Trump-toronyban, New Yorkban, valamint találkozott a kongresszus tagjaival Washingtonban – azt mondta: „Nyilvánvaló, hogy a Trump-adminisztráció egy nagyon izgalmas napirendváltozásra készül. Az egyetlen dolog, ami biztosan nem fog változni, az az USA és az Egyesült Királyság közötti szoros kapcsolat.”

„Mi vagyunk Amerika fő partnere a globális biztonságért folyó munkában és – természetesen – nagy pártolói vagyunk a szabadkereskedelemnek. Azt hallottam, mi vagyunk az elsők a sorban, hogy egy nagyszerű szabadkereskedelmi megállapodást üssünk nyélbe az Egyesült Államokkal, úgyhogy ez mindkét ország számára egy izgalmas évnek ígérkezik” – tette hozzá Johnson.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters / BBC

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »