Az 5 Csillag-vezető az európai intézményes rendszert hibáztatja

Minden lehetséges erő szembeszállt az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), amely „megremegtette a rendszert”, de az európai intézmények megakadályozták, hogy frakciót válthasson – reagált blogján Beppe Grillo, az olasz ellenzéki párt vezetője azután, hogy az Európai Parlament (EP) liberális frakciója elutasította az M5S csatlakozási kérelmét.

Beppe Grillo néhány soros bejegyzése szerint az európai hatalmi rendszer nem engedte, hogy az M5S átüljön a liberális frakcióba, amely így a harmadik legnagyobb lehetett volna az EP-ben. Grillo szerint így az olasz ellenzéki erő még hatékonyabb politikát folytathatott volna.

A pártvezér hozzátette, az M5S azon dolgozik, hogy az EP következő ciklusára új frakciót hozzon létre, amelynek a neve Közvetlen Demokráciamozgalom lenne (Direct Democracy Movement, DDM). Nem teljesen világos, hogy Grillónak ez a terve mit takar, mert frakciót a tagállamok negyedéből, vagyis jelenleg hét országból megválasztott legkevesebb 25 képviselő alakíthat.

A párt vezetőjének kijelentéseit már csaknem ezren kommentálták az M5S szavazói közül: a vélemények egy része bátornak nevezte a frakcióváltás próbálkozását, mások szerint az M5S csúfos pofont kapott az EP-ben, és van, aki szerint Beppe Grillo ismét egyedül és rosszul döntött a párt sorsáról.

Beppe Grillo vasárnap és hétfőn a párt szavazói között internetes szavazást tartott az M5S tervezett EP-beli frakcióváltásáról. Azt javasolta, hogy az EP-be 2014 májusában bejutott M5S 17 képviselője a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) frakcióból a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) formáció soraiba üljön át. Ezt azonban leszavazták az ALDE európai parlamenti képviselői.

A La Repubblica keddi értékelése szerint az M5S waterlooi vereséget szenvedett, de az olasz napilap szerint a meghiúsult frakciócsere nagy vesztese Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője, aki hitt Beppe Grillo „szemfényvesztésének”, és az EP-elnöki székéért zajló versenyben kezdetben hajlott az M5S befogadására az olasz párt támogatásában reménykedve.

A Corriere della Sera közölte azt a megállapodásvázlatot, amelyet az ALDE és az M5S január 4-re dolgozott ki. A lap szerint most az M5S sorsa az EFDD-t alkotó másik párttól, a – Nigel Farage vezette – Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjától (UKIP) függ, amely akár szakíthatna is az M5S-szel. A Corriere hangsúlyozza, hogy ha az M5S frakció nélkül marad, mintegy 700 ezer eurótól esik el.

A La Stampának nyilatkozó Piernicola Pedicini, az M5S európai parlamenti képviselője elismerte, hogy az ALDE-val már hónapok óta tartott a csatlakozási egyeztetés, amelyet szerinte az olasz ellenzéki párt tapasztalatlansága ítélt kudarcra. „Jobban kellett volna csinálni” – mondta Pedicini.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »