Irán folytatja a nagy hatótávolságú rakéták fejlesztését

Jóváhagyták az iráni törvényhozók hétfőn azt a javaslatot, melynek értelmében az iszlám köztársaság a költségvetési kiadások öt százalékát fogja védelmi célokra fordítani. Folytatni tervezik a nagy hatótávolságú rakéták fejlesztését, amiről Donald Trump megválasztott amerikai elnök azt ígérte, hogy eléri e program leállítását.

A teheráni törvényhozás 173 képviselő támogatásával, 10 ellenszavazat mellett fogadta el az ország következő öt évre vonatkozó fejlesztési tervét, amely arra szólítja fel a kormányt, hogy fejlessze az ország védelmi képességeit, és Irán nemzetbiztonságának és érdekeinek védelme érdekében az éves költségvetés legalább öt százalékát fordítsa katonai kiadásokra.

A nagy hatótávolságú rakétákon kívül a többletforrásokból Irán fegyveres drónokat is szeretne fejleszteni, és kiberhadviselési képességeit is javítani szeretné.

A január 20-án hivatalba lépő Trump még tavaly márciusban beszélt arról a legnagyobb amerikai Izrael-lobbiszervezet rendezvényén, hogy Irán rakétái nem csak Izraelre, de Európára és végső soron egyszer majd talán az Egyesült Államokra is fenyegetést jelenthetnek, és „ezt nem fogja megengedni”.

Irán a nukleáris programjáról kötött megállapodás óta több kísérletet hajtott végre ballisztikus rakétával. Az egyezség azt tiltja, hogy Teherán kifejezetten atomtöltet célba juttatására szolgáló rakétákkal kísérletezzen, de Teherán azt állítja, a kipróbált hordozó eszközök nem atomtöltethez készültek.

Ban Ki Mun korábbi ENSZ-főtitkár ennek ellenére úgy vélte, hogy a rakétakísérletek „nincsenek összhangban a megállapodás konstruktív szellemével”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »