Irak újabb frontot nyitott az Iszlám Állam ellen

Az iraki hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy katonai műveletet kezdett a Szíriával határos Anbár tartomány nyugati térségében az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen, amelyet a biztonsági erők október közepe óta az észak-iraki Moszulban is támadnak.

Az újabb offenzíva helyszíne alapvetően egy sivatagos, gyéren lakott vidék, de stratégiailag fontos, mivel éppen az IÁ által Szíria és Irak egy részén kikiáltott kalifátus központjában található. A Jordániával és Szaúd-Arábiával is határos Anbár tartományban törékeny a biztonsági helyzet annak ellenére, hogy az iraki erők 2016-ban visszafoglalták a térség két legfontosabb városát, Ramádit és Fallúdzsát.

A mostani offenzíva elsődleges célja Ana település, továbbá Rava és Kadim felszabadítása. A hadsereget a műveletben a helyi törzsi harcosok mellett a Washington vezette nemzetközi koalíció légiereje is támogatja.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

sziria-rakka_640

Rakka hivatalosan is felszabadult

Az SDF a rakkai stadionban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be a város visszavételét az Iszlám Államtól. A dzsihadista szervezet korábban fegyverraktárként és börtönként használta a stadiont, és ez volt az utolsó rakkai létesítmények egyike, ahonnan kiszorították a terrorszervezet fegyvereseit.

Read More »
brexit-5_640

Brexit: toporgás zajlik előrelépés helyett

Eddig nem sikerült megfelelő mértékű előrelépést elérni az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló egyeztetéseken ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták ki pénteki brüsszeli találkozójukon a brit kilépés után bennmaradó tagállamok vezetői.

Read More »