Felpöröghet az amerikai kamatemelés

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed decemberi kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint a gazdasági növekedés gyorsuló üteme a kamatemelések ütemezését is felgyorsíthatja.

A jegyzőkönyv tanúsága alapján a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) komolyan foglalkozott a lehetőséggel a kamatemelések ütemezésének felgyorsítására, amennyiben a gazdasági növekedés üteme a jelenleg prognosztizáltnál nagyobb mértékben csökkenti a munkanélküliségi rátát.

Számos döntéshozó aggályának adott hangot amiatt, hogy a munkanélküliségi ráta akár a Fed által kívánatosnak tartott szint alá is csökkenhet. A Fed 4,5 százalékos rátát tart megfelelőnek hosszú távon, ami alatt már nem kívánatos inflációs nyomással kell számolni. Kisebbségben volt az az álláspont, hogy a kívánatosnál alacsonyabb munkanélküliségi ráta a Fed két százalékos inflációs célját segíti majd elérni. Novemberben 4,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban.

  • A gazdasági növekedés nagyban függ Trump programjától
A döntéshozók megvitatták Donald Trump megválasztott elnök adócsökkentési és deregulációs, az infrastrukturális beruházások növelését előirányzó programjának gazdasági hatásait. Egyetértettek abban, hogy a részvényárfolyamok és a dollár árfolyamának a választások óta bekövetkezett növekedése a befektetőknek a gazdaságösztönző intézkedésekbe vetett bizalmának tulajdonítható.

Hangsúlyozták azonban, hogy az intézkedések várható gazdasági hatását még „túl korai lenne” megítélni. A Trump-adminisztráció gazdaságösztönző költségvetési intézkedései azonban felgyorsíthatják a gazdasági növekedést, ami arra késztetheti a Fedet, hogy a decemberi ülésen jelzett „fokozatosnál” gyorsabb ütemben emelje az irányadó kamatot.

A Fed decemberi ülésén egyhangú 10-0 szavazataránnyal emelte meg 0,25 százalékponttal 0,50-0,75 százalékos sávba az irányadó kamatot. Akkor az alapkamat „fokozatos” emelését helyezték kilátásba, összességében háromnegyed százalékpontnyi mértékben 2017-re. A jegyzőkönyvből az derül ki, hogy a kamatemelések mértéke esetleg nagyobb lehet ennél. Az előző, szeptemberi ülésen még fél százalékpontnyi mértéket tartottak megfelelőnek a Fed döntéshozói.

A Fed legutóbb 2015 decemberében emelte meg a kamatot szintén 25 bázisponttal. Az alapkamat az azt megelőző nyolc évben gyakorlatilag nulla volt. Az utóbbi évtizedben ez a két kamatemelése volt a Fednek, miközben számos mennyiségi monetáris ösztönző intézkedést vetett be a gazdasági aktivitás fellendítésére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »