A németek már kamatot emelnének, de az EKB másképp gondolja

Német közgazdászok kamatemelésre szólították fel az Európai Központi Bankot, miután szerdán ismertetett adatok szerint az euróövezetben decemberben vártnál nagyobb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak.

A 19 tagországban 1,1 százalék, 2013 szeptembere óta a legnagyobb volt az éves infláció decemberben a novemberi 0,6 százalék után – az EKB-nak a 2 százalékos inflációs célját évek óta nem sikerül teljesítenie.

Az EKB a deflációval szembeni küzdelem részeként tavaly márciusban 0,05 százalékról nulla százalékra csökkentette az alapkamatot, és több mint ezer milliárd eurót pumpált a gazdaságba kötvényvásárlási programja keretében, melyet decemberben 2017 végéig meghosszabbítottak.

Stefan Bielmeier, a DZ Bank vezető közgazdásza szerint „eljött az ideje a normális monetáris politika visszaállításának. Most esély van kamatot emelni” – tette hozzá. Marcel Fratzscher, a DIW kutatóintézet vezetője pedig arról beszélt, hogy minél közelebb kerül a két százalékhoz az infláció, annál hamarabb emelhet kamatot az EKB. Isabel Schnabel, aki a német kormány gazdasági tanácsadó testületének az egyik tagja, szintén a kamatemelés mellett érvelt, azt mondta, hogy „véget kell vetni ennek a nagyon laza monetáris politikának”.

  • Az EKB másképp gondolja
Az eredetileg 2017 márciusi lejárattal tervezett eszközvásárlási program futamidejét legalább 2017 decemberéig, vagy szükség esetén még tovább is meghosszabbítják, de csökkentett keretösszeggel. A program jelenleg havi 80 milliárd eurós keretösszege 2017 márciusától 60 milliárd euróra csökken.

Mario Draghi az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy a kamatlábak belátható időn belül, az eszközvásárlási program futamideje alatt mindenképpen, de akár huzamosabb ideig is a jelenlegi, vagy a jelenleginél alacsonyabb szinten maradnak.

Németországban a decemberi uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 1,7 százalék volt, több mint három éve a legmagasabb a novemberi 0,7 százalék után – kedden közölt adat szerint. Aznap Clemens Fuest, az ifo német gazdaságkutató intézet elnöke azt mondta, hogy ha a némethez hasonlóan alakult az infláció az euróövezetben is, akkor az EKB-nak márciusban le kell állítania kötvényvásárlási programját.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »