Friss hírek

Kína már nem bünteti Észak-Koreát az atomrobbantások miatt

Kína a jelek szerint felújította az észak-koreai szén importját, felfüggesztve azt a tilalmat, amelyet december elején rendelt el az Észak-Koreával szemben hozott újabb nemzetközi szankciók keretében – jelentette szerdán a Yonhap dél-koreai hírügynökség, egy amerikai médiaközlésre hivatkozva.

A kínai kereskedelmi minisztérium december 11-én jelentette be, hogy a hónap végéig nem fogadnak észak-koreai szénszállítmányt, hogy ezzel tegyenek eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2321-es számú határozatának, amelyet november 30-án fogadott el a testület, válaszul a phenjani rezsim szeptember 9-én végrehajtott ötödik kísérleti atomrobbantására.

A szén Észak-Korea egyetlen nagy mennyiségben eladható exportcikke, és szénexportjának 40 százalékban Kína a felvevőpiaca.

Az Egyesült Államok külföldre sugárzó rádiója, a Voice of America arról számolt be – írja a Yonhap -, hogy a tengerhajózási forgalmat élőben követő MarineTraffic szolgáltatás szerint Észak-Koreából vasárnap útnak indított szénszállító hajók egész sora várakozik már az észak-kínai Santung tartomány különböző kikötői előtt.

  • Az Észak-Korea elleni szankciókról
Az ENSZ BT 2321-es számú határozatának célja az, hogy jelentősen megkurtítsa a phenjani kommunista rezsim exportbevételeit, amelyek lehetővé tennék atomfegyverprogramjának folytatását. A határozat ennek érdekében szigorúan korlátozta – 60 százalékkal, 7,5 millió tonnára csökkentette – az észak-koreai szénkivitel maximális mennyiségét. Egyben megtiltotta Észak-Korea számára a réz, a nikkel, az ezüst és a cink külföldre történő eladását, számos intézményt, valamint személyt pedig utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott. Az Egyesült Államok és Kína több mint két hónapig tartó tárgyalásokon dolgozta ki a szankciókat.

Kapcsolódó cikkünk: Dél-Korea és Japán is szankcionálja Észak-Koreát a kísérleti atomrobbantások miatt

Szakértők úgy vélik, hogy Kína az egyetlen ország, amely nyomást gyakorolhatna Észak-Koreára, de mindeddig nem nagyon akart ezzel a lehetőséggel élni. Kína, amely Észak-Korea legjelentősebb kereskedelmi és gazdasági partnere, elítélte ugyan a szeptemberi észak-koreai fegyverkísérletet és hozzájárult az újabb szankciókhoz, a pekingi kormány azonban nem mutatja jelét annak, hogy hathatósabban fel kívánni lépni Phenjannal szemben.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Hamas_logo_934

A Hamász megsemmisítené Izraelt

A Gázai övezetet uraló Hamász az erre irányuló követelések ellenére továbbra sem hajlandó lefegyverezni magát és elismerni Izraelt, és a radikális iszlamista szervezet helyi vezetője szerint nincs ember, aki rábírja őket erre.

Read More »
obama_640

Obama újra a politikai színtéren

A volt elnök csütörtökön New Jerseyben és Virginiában szólal fel pártja kormányzó-jelöltjei mellett. Mindkét szövetségi államban ugyanis november 7-én lesznek a voksolások, s pillanatnyilag mindkét államban a Demokrata Párt jelöltjeinek előnyét jelzik a felmérések.

Read More »