Erdogan: nem engedjük, hogy a terroristák szétzilálják a társadalmunkat

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint a szilveszteri isztambuli merénylet célja az volt, hogy egymás ellen fordítsák a törököket és mélyítsék az országban meglévő törésvonalakat.

„A támadás célja az volt, hogy polarizálják a társadalmat, ez teljesen világos” – jelentette ki Erdogan szerdán az ankarai elnöki palotában helyi közigazgatási tisztségviselők előtt mondott beszédében, amelyet a török televízió élőben közvetített. „Ki akartak minket zökkenteni az egyensúlyunkból, egymás ellen akartak minket fordítani” – fogalmazott Erdogan.

Nincs értelme olyasmivel próbálkozni, hogy a támadást az életstílusok különbözőségére fogjuk – mondta. Hozzátette: senki életstílusát nem fenyegeti veszély Törökországban. Ezt soha nem fogjuk megengedni – szögezte le a török államfő.

Erdogan első alkalommal tartott beszédet a nyilvánosság előtt az Iszlám Állam által Isztambulban elkövetett újévi terrortámadás óta. A merényletben 39 ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek. Az elkövetőt még mindig keresi a rendőrség.

Az esetről bővebben: Terrortámadás Isztambulban, folyik a hajsza a merénylő után

Erdogan beszédében arra is kitért, hogy hamarosan befejeződik az az offenzíva, amelyet szíriai felkelők török támogatással folytatnak az észak-szíriai al-Báb város visszafoglalásáért. A város az Iszlám Állam (IÁ) egyik bástyája Észak-Szíriában.

A török elnök közölte: eltökélt szándéka, hogy a török erők Szíria más területeit – például az al-Bábtól 50 kilométerre keletre fekvő Manbídzs várost – is megtisztítsák a szélsőségesektől. Manbídzs a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia kezében van. Törökország az IÁ-hoz hasonló terrorszervezetként tekint az YPG-re is, amely egyébként harcol a dzsihadista terrorszervezet ellen. Megfigyelők szerint a földrajzilag stratégiai fontosságú Bábot azért akarja Ankara bevenni, hogy a települést ne az YPG szerezze meg, mert így a kurdok összekapcsolhatnák a török határ mentén húzódó észak-szíriai területeiket.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »