Marad a szigorú fegyverhasználat Csehországban

Többnyire elutasításra talált a cseh politikusok és a társadalom körében Milan Chovanec szociáldemokrata belügyminiszter hétfői alkotmánymódosító javaslata, miszerint a nizzai és berlini terrortámadásokra válaszul rögzítsék az ország alaptörvényében, hogy a törvényes fegyvertartók szükség esetén használhassák fegyverüket a terroristák ellen.

A kormánykoalíció kedden megszólaló politikusai ellenezték a kezdeményezést. „Bár a mai, egyre bizonytalanabb biztonsági helyzetben a javaslat logikusnak tűnhet, nem gondolom, hogy a civileknek át kellene venniük a rendőrség szerepkörét. Attól tartok, hogy a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyeknek nincs megfelelő rendőri kiképzésük, és nehezen tudnák minden esetben villámgyorsan felmérni az adott helyzete” – hangsúlyozta nyilatkozatában Milan Stech, a parlamenti felsőház, a szenátus szociáldemokrata elnöke.

„A biztonságot az államnak kell garantálnia. Az emberek felfegyverzése és az, hogy saját kezükbe vegyék az igazságszolgáltatást, a szociáldemokrata politika csődje lenne,  nem pedig a célja” – írta Jirí Dientsbier volt szociáldemokrata emberi jogi miniszter a twitteren megjelent bejegyzésében.

Helana Válková, volt igazságügy-miniszter és az ANO mozgalom parlamenti képviselője szerint nem lesz egyszerű ilyen módosítást  elfogadtatni a parlamentben, de „tekintettel a jelenlegi európai helyzetre a siker nem kizárt” – jelentette ki a köztelevízióban.

  • Előzmények
A belügyminiszter hétfőn közzétett előterjesztése szerint „az aktív és gyors védelem” csökkentené a támadók esélyeit a sikerre. A fegyvertartási engedéllyel rendelkező cseh állampolgároknak ezért el kellene ismerni a jogát ahhoz, hogy lőfegyverrel védhessék meg „életüket, egészségüket és tulajdonukat” – derül ki a dokumentumból. Milan Chovanec szerint a rendes fegyvertartási engedéllyel rendelkező polgárok ily módon hozzájárulhatnának Csehország „belső biztonságához, rendjéhez és területi egységéhez”. A miniszter nyilatkozatában hangsúlyozta: javaslata a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyek fegyverhasználatára vonatkozik, s nem engedélyezné az általános fegyverviselést, ahogy az az Egyesült Államokban szokás.

A javaslatról bővebben: Általános fegyverviselési jogot kezdeményeznek Csehországban

Kifogások fogalmazódtak meg az ellen is, hogy a belügyminiszter ez ügyben alkotmánymódosítást javasolt. „A javaslat elhamarkodott és kissé  hisztérikus” – jelentette ki Patrik Kucar, a szenátus védelmi és biztonsági bizottságának kereszténydemokrata (KDU-CSL) alelnöke. Jan Kysela alkotmánybíró szerint felesleges az alkotmánymódosítás, mert ezeket a dolgokat a rendes törvények szintjén kellene szabályozni.

A cseh szociáldemokrata párti (CSSD) politikus kezdeményezésének elfogadásához a 200 tagú képviselőház (alsóház) legalább háromötödének, illetve a Szenátus (felsőház) jelen lévő tagjai háromötödének támogatása szükséges. Ehhez viszont a 2014 januárjától hatalmon lévő hármas kormánykoalíció – a CSSD, az ANO (Igen) mozgalom, a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) – ellenzéki pártok szavazataira is rá lenne utalva. Az ellenzéki pártok körében csak a Polgári Demokratikus Párt híve a fegyvertartás kiszélesítésének és liberalizálásának Csehországban.

A mintegy 10 millió lakosú Csehországban mintegy 800 ezer törvényesen nyilvántartott lőfegyver van magánkézben, és ez minden évvel egyre több lesz. A kezdeményezett alkotmányossági szabályozás ugyanakkor nem vonatkozna majd a Csehországban élő, más uniós országok állampolgáraira.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »