A felfüggesztett dél-koreai államfő korrupciós botrányában a Samsung

A tisztségéből felfüggesztett dél-koreai államfő, Pak Gun Hje barátnője lányának nyújtott támogatás miatt került a kelet-ázsiai ország legnagyobb vállalata, a Samsung a korrupciós botrány középpontjába.

A vállalat tavaly állapodott meg arról, hogy 18 millió dollárt fizet a Core Sports International GmbH tanácsadó cégnek, amelyet Pak bizalmasa, Csoj Szun Szi irányított, aki jelenleg őrizetben van csalás, zsarolás és hatalommal való visszaélés vádjával.

A dél-koreai bíróság letartóztatási parancsot adott ki az elnök barátnőjének lánya ellen. Csung Ju Ra díjlovaglóként Németországban edz. A dán rendőrség hétfőn bejelentette, hogy vasárnap őrizetbe vette az elnöki bizalmas lányát, aki illegálisan tartózkodott az észak-dániai Aalborgban. Csungot négy másik személlyel együtt fogták el. A dán hatóságok most azt várják, hogy Szöul hivatalosan kérje Csung kiadását. Csung a legfőbb kedvezményezettje a Samsung által a lány lovaglóedzéseire nyújtott támogatásnak, amely miatt anyját vád alá helyezték.

A dél-koreai ügyészek megpróbálják tisztázni, hogy az elektronikai óriáscég, amely finanszírozója és védnöke a Koreai Díjlovagló Szövetségnek (KEF), s így a 2014-es Ázsiai Játékokon csapatban aranyérmes Csung Ju Ra sportolását is szponzorálta, a támogatásért cserébe kért-e valamilyen ellenszolgáltatást az elnök bizalmasától.

Azt is vizsgálják, hogy a dél-koreai nyugdíjalap, a világ harmadik legnagyobb ilyen intézménye, része volt-e azoknak a kedvezményeknek, amelyek keretében a nyugdíjalap segítette a Samsung céget alapító családot a részvényesek egyik szavazásán tavaly. A nyomozás azt szeretné kideríteni, hogy a Samsung és a nyugdíjalap miért támogatta Csoj Szun Szit és lányát, valamint miért utalt pénzeket a Csoj által létrehozott, vagy hozzá kapcsolódó cégeknek.

A Reuters hírügynökség betekintést nyert abba a szerződésbe, amelyet a Samsung vállalat tavalyelőtt augusztusban kötött a Core Sports céggel a németországi Frankfurttól délre fekvő Biblis településen lévő csapat szponzorálásáról. Ennek értelmében a Samsung sportolókat kívánt felkészíteni a 2018-as Ázsiai Játékokra, valamint az az évi Lovas Világjátékokra.

A Samsung Electronics 8 milliárd vont (6,6 millió amerikai dollárt) költött a csapatra, de a támogatás Csunghoz vándorolt – derült ki Dzsay Y. Li, a Samsungot tényleges irányítójának a múlt hónap elején a botrányt vizsgáló parlamenti bizottság előtt tett tanúvallomásából. Szavai szerint a költségek magukba foglalták azt a egymillió eurót (312 millió forintot), amelyből megvették Csung számára a Vitana V nevű versenylovat.

Ennél pontosabb összegzés nem került napvilágra, így egyebek között arról sem, hogy a támogatás kiterjedt-e valamilyen részében a lány edzőjére, illetve lovas társára, Pak Dzsae Hongra.

A Samsunggal kötött szerződés szerint a csapatot ugyan hat lovasra és 12 lóra tervezték, de a dél-koreai parlamenti bizottságban részt vevő képviselők szerint a támogatásnak csupán Csung és edzője volt a kedvezményezettje.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »