Mindenki a dollár erősödését várja az idei évre

Az idei év a dollár erősödésének éve lesz – jósolták 2017-re szóló vasárnapi előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research minden év első napján összeállítja a következő tizenkét hónapra szóló, átfogó világgazdasági prognózisát. Vasárnap ismertetett idei előrejelzésükben a CEBR londoni elemzői hangsúlyozták, jóllehet „a várakozások nem túl vérmesek”, de Donald Trump, az e hónapban hivatalba lépő új amerikai elnök a várakozásoknál jobb vezetőnek bizonyulhat. A ház szerint Trump kereskedelem-politikai elképzeléseinek némelyike „bizarr”, de jó esély van arra, hogy ezeket nem tudja elfogadtatni a Kongresszussal.

A CEBR elemzői szerint a világgazdaság „úszik a likviditásban”, amelyet a jegybankok zúdítottak a piacra a krónikus deflációs nyomás ellen harc jegyében. A ház szerint azonban „a könnyű pénz” korszaka az idén véget ér, és nagyobb mértékű amerikai monetáris szigorítás következhet, mint amennyit a piacok jelenleg áraznak. A CEBR szakértői közölték: ennek alapján bizonyosak abban, hogy az euró idén az 1:1-es árfolyamparitás alá gyengül a dollárral szemben – ugyanezt más nagy londoni házak is jósolják 2017-re szóló prognózisaikban.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics előrejelzési összeállítása szerint Trump erőteljes költségvetési gazdaságélénkítő programot hirdet, és ennek keresletnövelő hatása 3 százalék fölé hajtja az idén az amerikai maginflációt, tekintettel arra, hogy az amerikai gazdaság már most is csaknem teljes kapacitás-kihasználtsággal működik. A ház londoni elemzőinek várakozása szerint ennek egyik következménye az lesz, hogy az Egyesült Államok és a többi magasan fejlett gazdaság monetáris politikája között sokkal szélesebb ívű lesz a széttartás, mint ahogy azt a legtöbb piaci szereplő várja.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics az idei globális kilátásokról összeállított prognóziscsokrában alapeseti előrejelzéséként azt jósolta, hogy Trump kormánya a személyi jövedelemadót és a társasági adót ezermilliárd dollárral csökkenti és 200 milliárd dollárt fordít költségvetési forrásokból infrastrukturális fejlesztésekre. A ház ebben a környezetben szintén a dollár további erősödését valószínűsíti a Federal Reserve várható további monetáris szigorítási ciklusa miatt.

A cég hangsúlyozza, hogy az euró és a dollár egymáshoz mért árfolyama az elmúlt években nagyon érzékeny volt a kamatpályák közötti eltérésekre. Az Oxford Economics londoni elemzői is azzal számolnak, hogy az idén ez a kamatpálya-széttartás még szélesebbé válik, különös tekintettel a Trump-kormánytól várható költségvetési ösztönzésre, amelyet az amerikai monetáris politika még további szigorítása követhet. A ház mindezt egybevetve azt valószínűsíti, hogy a dollár 2017 végére 1:1-es árfolyamparitásra drágul az euróhoz képest, 2002 óta először.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »