Az ENSZ felé is javaslatot tett Oroszország a szíriai rendezésről

Oroszország határozattervezetet köröztet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjai közt az orosz-török közvetítéssel létrejött szíriai általános tűzszüneti megállapodás, illetve a Damaszkusz és az ellenzéke között induló béketárgyalások támogatására – közölte újságírókkal Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet pénteken.

Az orosz diplomata emlékeztetett: december 29-én írták alá a szíriai fegyvernyugvásról, valamint a damaszkuszi rezsim és fegyveres ellenzéke közötti béketárgyalások elindításáról szóló dokumentumokat.

Csurkin szerint Moszkva előkészített egy BT-határozattervezetet e megállapodások jóváhagyására, amelyet csütörtök éjjel köröztetni kezdett a Biztonsági Tanács tagjai közt. Csurkin reményét fejezte ki, hogy szombaton el is fogadhatják a határozatot.

A zárt ajtók mögött tartott ülést követőn Csurkin elmondta: a BT-tagok módosításokat javasoltak a tervezethez, amelyek szerinte könnyűszerrel beépíthetőek majd a dokumentumba. Egyelőre nem világos, mekkora támogatottsággal rendelkezik az orosz határozattervezet.

Csurkin nemmel felelt az újságíróknak arra a kérdésére, hogy a kazah fővárosba, Asztanába január közepére tervezett Szíria-konferencia vetélkedik-e a Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja által 2017. február 8-ra beharangozott genfi béketárgyalásokkal. Hozzáfűzte: amennyiben sikeresek lesznek az asztanai tárgyalások, úgy azokat Genfben lehet folytatni.

Csurkin kiemelte, hogy mindazokat a szíriai ellenzékieket szívesen látják Asztanában, akik komoly tárgyalásokban érdekeltek a damaszkuszi kormánnyal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek