Már csak Aszad szerepe kérdéses az orosz-török megállapodásban

A török külügyminiszter szerint Törökország és Oroszország között már megállapodás született a szíriai rendezésről és az egyezmény bármelyik pillanatban életbe léphet – Aszad szerepe ugyanakkor még mindig nem egyértelmű.

Szíriában közel a tartós tűzszünet és a politikai megoldás – mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában. A tárcavezető elmondta: Törökország és Oroszország között ebben a két témakörben már megállapodás is született és az egyezmény bármelyik pillanatban életbe léphet. Cavusoglu szerint a politikai átmenet „lehetetlen” Bassár el-Aszad szíriai elnök bevonásával, mert az ellenzék ezt nem fogadná el.

Cavusoglu felhívta a figyelmet: a terrorszervezetekre nem vonatkozik majd a fegyvernyugvás, ezért Ankara folytatja Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadműveletét Észak-Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) és a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milíciái ellen.

A külügyminiszter jelezte: a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártja (PYD) politikai tömörülés az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése értelmében nem vesz részt a béketárgyaláson, melyet a kazah fővárosban, Asztanában, várhatóan január második felében tartanak meg.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán korábban azt jelentette, hogy a Szíria északi részére benyomuló Törökország és az Aszadot fegyveresen is támogató Oroszország megállapodott az egész Szíriára kiterjedő tűzszünet feltételeiről – a jelentés alapján az általános fegyvernyugvás már szerda éjféltől életbe léphet.

  • Az USA gyakorlatilag kiszállt
Eközben Barack Obama, a januárban leköszönő amerikai elnök mintegy utolsó döntéseként feloldott néhányat a szíriai lázadóknak szánt fegyverszállításokra vonatkozó korlátozások közül, de ezzel a harcok kimenetelén már valószínűleg nem tud változtatni.

Az viszont mára egyértelművé vált, hogy az ősz elején még amerikai szövetségesként számon tartott Törökország oldalt váltott, az amerikaiakat már terrorszervezetek támogatásával vádolja és Oroszországgal tárgyal a további kérdésekről.

További részletek

A két hete Aleppóval kapcsolatban kötött fegyvernyugvás kiszélesítését előirányzó egyezségről annyit lehet tudni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tavaly decemberben elfogadott, a szíriai békefolyamatot szabályozó, 2254. számú határozatán alapszik, a terrorszervezetekre nem vonatkozik, de arról nincs információ, hogy a megállapodás pontosan melyik csoportokat kezeli terrorszervezetként. Ankara a PYD-t terrorszervezetnek tartja.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek