Megkezdődött az elvetélt török puccs vádlottjainak tárgyalása

Megkezdődött az elvetélt törökországi puccskísérlet vádlottjainak felelősségre vonása: kedden 29 volt rendőrt állítottak bíróság elé, akik a vád szerint segédkeztek a Recep Tayyip Erdogan elnök megbuktatására irányuló, mintegy 270 ember halálát okozó júliusi akcióban.

Az Isztambul egyik nyugati külvárosában zajló bírósági tárgyaláson megjelenteket azzal vádolják, hogy nem látták el munkájukat, a többi között a parancs ellenére nem biztosították Erdogan isztambuli rezidenciájának védelmét a puccs éjszakáján – jelentette az Anadolu török hírügynökség. Az ügyészség 21 vádlott számára az „alkotmányos rend és a kormány hatalmának megdöntésére” tett kísérlet miatt súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetés, míg a többiekre legfeljebb 15 év szabadságvesztés kiszabását kéri, mert a vád szerint terrorszervezetnek voltak tagjai.

A török kormány az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok követőit teszi felelőssé a július 15-i puccskísérletért, amelynek során megtámadták a parlament épületét és más kulcsfontosságú hivatalokat is. Gülen mozgalmát Ankara terrorszervezetnek minősítette. A hitszónok, aki Erdogan egykori szövetségeséből lett később ádáz ellenfele, tagadja, hogy köze lenne a történtekhez.

A sikertelen hatalomátvételi kísérletet követően Törökországban rendkívüli állapotot vezettek be, a közigazgatásban, a hadseregben, az igazságszolgáltatásban és a médiában is széleskörű tisztogatás kezdődött: mintegy 40 ezer embert vettek őrizetbe, és tízezrek vesztették el munkájukat.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »