Aszad és az oroszok újabb offenzívát indítottak Szíriában

Idlíb és Aleppó tartománybeli célpontokat bombázott az orosz és szíriai légierő szombaton, két nappal azután, hogy Idlíbbe evakuálták a lázadókat és a civileket korábbi, kelet-aleppói területeikről, és ezzel Aleppó városa teljesen a kormány ellenőrzése alá került – közölték fegyveres felkelők és helyi lakosok.

Beszámolók szerint légicsapásokat mértek Idlíb tartomány főbb városaira, Binnisre, Szarakebre és Dzsiszr-esz-Sugúrra, a légitámadásoknak több áldozata van, köztük civilek.

Idlíb tartomány felkelők uralta területeit Oroszország hónapok óta bombázza, az Aleppó visszafoglalását célzó műveletek utolsó napjaiban is lankadatlanul hullottak az orosz bombák a főként a Dzsais al-Fatah szíriai iszlamista koalíció felügyelete alá tartozó tartományban.

Szíriai és orosz gépek szombaton már második napja támadtak Aleppótól délre és nyugatra fekvő, felkelőkézen lévő településeket. Az észak-szíriai várostól mindössze 14 kilométerre lévő Khan al-Aszal településen beszámolók szerint – nemzetközileg betiltott – kazettás (fürtös) bombák pusztítottak.

Felkelők közölték: szombaton visszavertek egy, iráni milíciák támogatásával végrehajtott támadást az Aleppó nyugati határán fekvő, már lázadók ellenőrizte er-Rasidin nevű területen.

Az idlíbi célpontok fokozott bombázása nem meglepő, a szíriai hadsereg és maga Bassár el-Aszad szíriai elnök is utalt korábban arra, hogy Aleppó bevétele után az azonos nevű tartomány megtisztítására, valamint a szomszédos Idlíb visszafoglalására összpontosítanak majd. Egy damaszkuszi biztonsági illetékes már 2015 decemberében jelezte, hogy a szíriai hadsereg és a rendszert támogató orosz erők egy Idlíb elleni offenzíva céljából hadgyakorlatot tartanak.

Az elmúlt hónapokban tízezrek özönlöttek Idlíb tartományba, miután elmenekültek több, egykor lázadó ellenőrzés alatt álló, Damaszkuszhoz közeli településről, amelyekre a rezsim úgynevezett „megbékélési” megállapodások révén szerzett vissza. Ezek értelmében a lázadóknak és híveiknek választaniuk kellett: vagy belépnek a hadseregbe, vagy távoznak a tartományba. Az Aleppóból evakuált fegyvereseket és civileket is ide szállították.

„A rezsim össze akarja gyűjteni a forradalmárokat és az ellenzékieket, hogy egyszerre csapjon le rájuk” – mondta korábban a 49 éves Nászir Alus, Binnis településről származó háztulajdonos.

Az AFP francia hírügynökség korábban úgy írta le Idlíbet, mint a szíriai rendszer következő katonai célpontját, hogy valóságos „szabadtéri börtöne” az egykor az ellenzéki csapatok kezén lévő településekről száműzöttek tízezrei számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »