Most már biztos, zöld lesz Ausztria új elnöke

Biztossá vált pénteken, hogy az elnökválasztáson győzelmet arató Alexander Van der Bellen lesz Ausztria új államfője, miután a megjelölt határidőig senki sem támadta meg a választás eredményét az osztrák alkotmánybíróságnál.

A függetlenként induló, de a Zöldek által támogatott jelölt a választás december 4-én megismételt második fordulójában a voksok 53,8 százalékát szerezte meg, míg a másik jelölt, Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indulója 46,2 százalékos támogatást kapott.

Az osztrák országos választási bizottság (Bundeswahlbehörde) hivatalosan december 15-én tette közzé végeredményt, amelyet ezt követően egy hétig, december 22-én éjfélig lehetett jogi úton megtámadni.

Az először májusban megtartott második fordulót követően az FPÖ megtámadta az eredményt, elsősorban a levélszavazatokkal történő visszaélések miatt. Az alkotmánybíróság a panasznak helyt adott és elrendelte, hogy a szavazást országosan ismételjék meg. A május 22-i voksolás eredménye igen szoros volt, akkor alig 31 ezer szavazattal nyert Van der Bellen.

Az új elnök január 26-án teszi le hivatali esküjét, így a hagyományos újévi beszéd idén elmarad. Doris Buresnek, a parlament elnökének indoklása szerint ezt a „szép és fontos hagyományt” fenntartják a nép által közvetlenül megválasztott elnöknek.

Az előző államfő, Heinz Fischer hivatali ideje 12 év után július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának, s az államfői teendőket a három parlamenti alelnök látja el. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és csak egyszer újítható meg.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »