Szíria: Különbizottságot hoz létre az ENSZ

Az ENSZ különbizottságot hoz létre a Szíriában elkövetett legsúlyosabb, nemzetközi jogot sértő bűntények kivizsgálására.

Az erről szóló határozatot helyi idő szerint szerdán szavazta meg az ENSZ Közgyűlése, de nem egyhangúlag. A világszervezet 193 tagországa közül 105 támogatta szavazatával a határozatot, 15 ellenezte és 62-en tartózkodtak. A Liechtenstein és Katar által előkészített határozat elfogadása ellen szavazott a Biztonsági Tanács állandó tagjai közül Oroszország és Kína, illetve nem támogatta a többi között Szíria, Irán, Kuba és Venezuela sem. Javarészt az Afrikai Unió tagországai tartózkodtak.

A határozat előirányozza egy „nemzetközi, elfogulatlan és független mechanizmus” kidolgozását, amely elősegítené a legsúlyosabb bűntények elkövetőinek felelősségre vonását. A felállítandó testület fogja összegyűjteni és elemezni a bizonyítékokat, és dokumentumokat állít össze az illetékes nemzetközi vagy nemzeti bíróságokon folytatandó eljárások megkönnyítése és felgyorsítása céljából. A testületnek szoros együttműködést kell kialakítania az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által 2011-ben felállított vizsgálóbizottsággal, amely ugyancsak a szíriai jogsértéseket tárja fel.

Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet Szíria belügyeiben való durva beavatkozásnak minősítette az ENSZ-határozatot, amely szerinte a válság döntő szakaszába ássa alá a nemzeti megbékélés folyamatát és a politikai párbeszédet, amely a tervek szerint jövő februárban folytatódik.

A Damaszkusszal szövetséges Oroszország és Kínai vétójogával élve két évvel ezelőtt megakadályozta azt, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé utalják a szíriai jogsértések ügyét. Az ICC-t az úgynevezett római statútummal hozták létre 2002-ben azzal a céllal, hogy a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint háborús bűncselekményekkel vádolt emberek ügyeiben igazságot szolgáltasson. Az elmúlt két hónapban Oroszország és több afrikai ország is kilépett az ICC-ből.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »