Az oroszok is bejelentkeztek a francia elnökválasztásra

Az amerikai hírszerzés azt gyanítja, hogy Marine Le Pen ismét oroszországi forrásokból finanszírozza a kampányát: a jövő tavaszi elnökválasztásra való felkészüléshez a Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje 30 millió dolláros hitelt kapott Moszkvától – értesült a Le Canard Enchainé.

A francia szatirikus hetilap forrásként Mike Turner amerikai republikánus képviselőt jelölte meg, aki azt javasolta James Clappernek, az amerikai hírszerzés csúcsvezetőjének, hogy indítson vizsgálatot arról a 30 millió dolláros összegről, amelyet állítólag februárban Marine Le Pen az elnökválasztási kampányához kért Oroszországtól.

A pártelnök májusban egy interjúban azt mondta, hogy államfővé választása esetén elismeri Oroszország részeként a Krím félszigetet, amelyet nyugati országok szerint a nemzetközi jog megsértésével csatolt el Oroszország Ukrajnától – emlékeztetett a francia lap.

A Le Canard Enchainé által közzétett Turner-levélben a képviselő „további részleteket szeretne megtudni arról a hatalmas kampányról, amelynek célja az Egyesült Államok és más olyan országok elleni tájékoztatási háború, amelyek érdekei ellentétesek Oroszország érdekeivel”. Mike Turner azt is jelezte, hogy tudomása szerint a Nemzeti Front és Moszkva között 2014 novemberében fűződött szorosabbra a viszony.

Marine Le Pen 2014 novemberében elismerte, hogy pártja 9 millió eurós kölcsönt vett fel egy orosz banktól a 2015-ös regionális választások finanszírozásához. A szerződést 2014 szeptemberében írta alá a bevándorlásellenes párt az Első Cseh-Orosz Bankkal, amelyet 1996-ban alapítottak Csehországban, az akkori kormány kezdeményezésére. A pártelnök akkor „nevetségesnek” nevezte az információt megszellőztető Le Monde című francia napilap azon feltételezését, hogy a kölcsönnek politikai tartalma lenne, s „a Kreml gesztust gyakorolt egy baráti párt irányába”.
„A kölcsön határozná meg a külpolitikai álláspontunkat? De hát mi már régóta az oroszbarát vonalat követjük” – fogalmazott két évvel ezelőtt Le Pen.

A Nemzeti Front elnöke akkor azzal indokolta a törvényes külföldi finanszírozást, hogy a pártnak Franciaországban egyetlen hazai pénzintézet sem hajlandó hitelt nyújtani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »