Skócia ragaszkodik az EGT-tagsághoz

A skót miniszterelnök szerint Skócia az Európai Unió egységes belső piacán akar maradni a brit EU-tagság megszűnése után is, a megoldást az Európai Gazdasági Térség (EGT) jelentheti.

Nicola Sturgeon, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője kedden ismertette kormánya elképzeléseit a brit kilépés utáni időkre, egyenes utalást téve arra, hogy ha London elveti a skót javaslatokat, akkor ismét napirendre kerülhet a skót függetlenség ügye.

A skót kormányfő által ismertetett 50 oldalas javaslatcsomag szerint Skócia további EU-piaci hozzáférésének legkedvezőbb módja az lenne, ha az Egyesült Királyság egésze megőrizné tagságát az unió egységes piacán, úgy, hogy az Európai Gazdasági Térség tagja marad.

A skót kormány javaslata szerint azonban ha ez nem megy, akkor Skóciának jogot kell kapnia arra, hogy saját jogán megőrizhesse EEA-tagságát, és így hozzáférését az EU egységes piacához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az EGT tagjai közé tartozik az EU-országok mellett az Európai Unióval szoros szerződéses együttműködést folytató Norvégia, Izland és Liechtenstein, amelyek EGT-tagként hozzáférnek az EU egységes belső piacához. Ugyanakkor az EGT-tagsággal együtt jár az uniós szabadságjogok elfogadása is, így jelenleg vita folyik a brit kormányon belül, hogy az uniós kilépéssel egyidejűleg Nagy-Britannia az EGT-ből is lépjen ki vagy sem.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek