Államosítják Ukrajna legnagyobb bankját

Állami tulajdonba kerül a legnagyobb ukrajnai bank, a Privatbank – közölték vasárnapra virradóra ukrán hírportálok.

Az UNIAN szerint vasárnap este jelent meg a kormányközlönyben a tájékoztatás a kormány aznapi döntéséről. A kabinet a nemzeti bank és a pénzügyi stabilitásért felelős tanács javaslatára döntött úgy, hogy a Privatbank százszázalékos állami tulajdonba kerül. A tájékoztatás szerint a magánrészvényesek javasolták, hogy a banki ügyfelek érdekében a pénzintézet kerüljön állami kézbe.

A pénzintézet átvétele hétfőn kezdődik. A bank részvényeinek szász százaléka a pénzügyminisztérium tulajdonába kerül, s a tárca szavatolni fogja az átmeneti időszakban a pénzintézet zökkenőmentes működését és a betétek biztonságát. A kormány abból indul ki, hogy felelős döntésével megmentette a Privatbankot és egészében az ukrán bankrendszert. A miniszterelnöki hivatal hangsúlyozza, hogy ez a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel összehangolva és a támogatásukkal történik. A bank új vezetője Olekszandr Slapak volt pénzügyminiszter lesz.

A Privatbank részvényeinek 41,66 százaléka az ország második leggazdagabb üzletemberének, Ihor Kolomojszkij a tulajdonában van, 33,25 százalékuk pedig a harmadik helyen rangsorolt oligarcha, Hennagyij Boholjubové. Az ukrán nemzeti bank július 1. adatai szerint a pénzintézet a banki aktívák tekintetében (289 milliárd hrivnya, mintegy 11 milliárd dollár) az első volt az országban működő 101 bank közül.

A kormány nem tett említést arról, hogy a Privatbank átvétele mekkora terhet jelent a költségvetésnek. A bejelentés mindenesetre néhány nappal az előtt történt, hogy a parlament szavaz a jövő évi költségvetésről.

A Privatbank közleményt egyelőre nem adott ki. Oleh Horohovszkij, a bank elnökhelyettese Facebook-bejegyzésében hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi napokban megugrott kétmilliárd hrivnyára (76 millió dollár) a napi betétkivétel, míg a korábbi napi „csúcsok” legfeljebb mintegy másfél milliárd hrivnyára (57 millió dollár) rúgtak.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »