Az amerikai FED miatt Kína is kamatemelésre kényszerül

Kína 2017-ben szigoríthatja monetáris politikáját, hogy csökkentse a gazdaságot fenyegető kockázatokat – figyelmeztetett a kínai nemzeti bank egyik tanácsadója egy sanghaji gazdasági konferencián.

A China Business News című állami napilap hétfőn közölt beszámolója szerint Seng Szung-cseng kifejtette: a devizaárfolyamok volatilitása, a növekvő infláció és az ingatlanpiac alakulása adhat okot a pénzpolitika visszafogottabb alakítására. Véleménye szerint a jelenlegi monetáris politika talán kissé túl laza, de túl szigorú sem lehet, mivel az piaci turbulenciákhoz vezetne.

  • Lépéskényszerben
A valódi okok között meg kell említeni a FED kamatemelését is, mely ráadásul 2017-ben tovább folytatódhat. Kína számára az, hogy a dollárban elérhető hozam emelkedik, igencsak kellemetlen helyzetet teremt, mert miközben Kína gazdasága erősen függ a hitelezéstől, azaz továbbra is laza monetáris kondíciókra lenne szüksége, a tőkekiáramlás fékezése és a jüan árfolyamának stabilizálása érdekében mégis kamatemelésre kényszerülnek.

A kínai döntéshozóknak a fentiek miatt két lehetősége van: vagy kamatot emelnek vagy elengedik a jüan árfolyamát, azaz hagyják tovább gyengülni. Elemzők szerint a legvalószínűbb, hogy a két megoldás kombinációját fogják alkalmazni.

Álláspontjával egybecseng több vezető politikus nyilatkozata, miszerint „prudens és semleges” pénzügyi viszonyok kellenek 2017-ben. Az utóbbi két hónap adatai szerint stabilizálódik a kínai gazdaság annak ellenére, hogy még több területen is gyengélkedik – ilyen terület a feldolgozóipar, ahol az állami vállalatok kapacitásuk alatt üzemelnek és eladósodottsággal küzdenek. A kínai ingatlanpiacot egyelőre erős növekedés jellemzi, de a közelmúltban ez a növekedés már lassult, és félő, hogy egy komoly visszaesés súlyos csapást jelentene az egész gazdaságra.

Seng Szung-cseng arra számít, hogy jövőre a költségvetés hazai össztermékhez (GDP) viszonyított hiánya 3 százalék fölé emelkedik, de elérheti az 5 százalékot is – idén a tervezett hiány 3 százalék.

  • Piaci hatások
Múlt héten a jüan 2008-as szintjére esett vissza, a tízéves államkötvények hozama pedig több mint egyéves csúcsot ért el. Csütörtökön a heves kötvénypiaci mozgások miatt egy időre a kereskedést is szüneteltetni kellett.

Hétfőn a vezető kínai részvények árfolyama esett a sanghaji tőzsdei kereskedésben, miután a konferencián elhangzottak alapján csökkent az újabb monetáris ösztönzők esélye. Csalódottak a befektetők, akik további monetáris lazítást reméltek, most már világos, hogy szigorítás következik – mutatott rá a Changjiang Securities kínai brókercég hétfőn kiadott elemzésében.

Forrás: MTI / CNBC

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »