10 ezer őrizetbe vett tüntetőt engednek el Etiópiában

Etiópiában a rendkívüli állapot októberi kihirdetése óta őrizetbe vett emberek közül közel 10 ezret szabadon engednek – jelentette be szombaton Ziraj Fegessza védelmi miniszter az állami televízióban.

„Az őrizetbe vett személyek közül 9800-an szerdán szabadulnak, további 2449 ellen pedig az ország destabilizálása miatt vádat emelnek” – mondta a tárcavezető. Indoklása szerint azok, akiket elengednek, javulást és megbánást mutattak az őrizetben.

Véráldozatokkal járó zavargások miatt október 7-én rendkívüli állapotot rendeltek el a kelet-afrikai országban. Az oromo népcsoport az állami földkisajátítások ellen kezdett tiltakozni még 2015 novemberében, miután a kormány új építkezési programokat jelentett be Addisz-Abeba körül. A tüntetések többször zavargásokba torkolltak, a randalírozók gyárakat és autókat gyújtottak fel.

Etiópiában, Afrika egyik legdinamikusabban fejlődő országában az állam az ipar motorja. Az országban minden föld állami tulajdonban van, és a rajta sokszor nemzedékek óta gazdálkodó családok csak bérlőnek számítanak, ezért egy-egy állami beruházás előtt az etióp kormánynak nem okoz nehézséget a terület kisajátítása.

Jogvédő csoportok szerint több mint 450-en vesztették életüket tüntetésekben 2015 óta a mintegy 90 millió lakosú kelet-afrikai országban.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »