Merkel nekiment Oroszországnak és büntetést követel

Angela Merkel német kancellár az európai uniós vezetők csütörtöki csúcstalálkozóját követően újságíróknak nyilatkozva azzal vádolta Oroszországot és Iránt, hogy felelősek a szíriai Aleppó civil lakossága elleni, emberiesség elleni elkövetett bűncselekményekért.

Merkel kijelentette, hogy a háborús bűncselekmények elkövetőit meg kell büntetni. Kelet-Aleppó polgármesterének híradása az ostromlott város és lakossága helyzetéről „nagyon nyomasztó” volt – tette hozzá.

A csúcstalálkozót követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte: az EU minden diplomáciai erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy az aleppói humanitárius segélyszállítmányok célba jussanak.

Francois Hollande francia elnök úgy fogalmazott, az Oroszország ellen foganatosított szankciók az „újra megnyitható” lehetőségek közé tartoznak. Az Európai Unió mindig kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt egy politikai megoldás elérésére, de Oroszország rendre elutasította azt. Hollande ugyanakkor azt is mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy Moszkva megvétózhatna egy humanitárius megoldást – hangsúlyozta. Hollande hozzátette, nem szabad hagyni, hogy egy diktátor, Bassár el-Aszad szíriai elnök elpusztítsa saját népét.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy Aleppó lakossága biztonságos körülmények között elhagyhassa az ostromzár alatt tartott várost. Az ott tartózkodó legalább 50 ezer ember megsegítésére a segélyszállítmányok eljutását biztosító humanitárius folyosót kell létrehozni.

Theresa May brit kormányfő az ülést követően újságíróknak elmondta, az uniós vezetők az ostromlott Aleppó városa polgárainak kimenekítésének biztosítását tartották legsürgetőbb feladatuknak. Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, valamint az aleppói tragédia felelősségén osztozó Oroszországnak és Iránnak biztosítania kell, hogy az ENSZ evakuálhassa a civil lakosságot a városból – húzta alá. Az Egyesült Királyság további 20 millió angol fontot (mintegy 7,5 milliárd forint) ajánl fel a rászorultak támogatására – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Theresa May elmondta, Kelet-Aleppó polgármestere, aki csütörtökön Brüsszelbe látogatott, azt az üzenetet hagyta az uniós vezetőknek, hogy az elveszetteket már nem lehet visszahozni az élők sorába, de még meg lehet menteni azokat, akik életben maradtak.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »