Kína háborúval fenyegetőzik Tajvan miatt

Az „egy Kína” elvének bármilyen megváltoztatása vagy sérülése hatással lesz a Tajvani-szorosban uralkodó békére és stabilitásra – figyelmeztetett szerdán a pekingi Tajvani Ügyek Hivatala.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a Fox televízióban vasárnap este kifejtette azon véleményét, miszerint az amerikai-kínai kapcsolatokat több mint három évtizede meghatározó, úgynevezett „egy Kína”-politika nem szükségszerűen szolgálja jól az amerikai érdekeket.

„Teljesen tisztában vagyok az „egy Kína”-politika mibenlétével, de nem értem, miért kell nekünk ragaszkodnunk ehhez” – nyilatkozta Trump a szóban forgó esetről.

Az újdonsült amerikai elnök már korábban „rálépett a kínaiak tyúkszemére”, mikor a múlt héten telefonon beszélt Caj Jing-ven tajvani elnökkel, miközben az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai viszonyt Tajvannal. Az USA ugyanis azóta elismeri, hogy a kontinentális Kína és Tajvan egyazon ország, vagyis Tajvan Kína részét képezi.

Kínát – amely Tajvant szakadár tartománynak tekinti – rendkívül érzékenyen érinti az ügy, Peking szerint „komoly aggodalomra adnak okot” Trump kijelentései.

An Feng-san, a pekingi Tajvani Ügyek Hivatalának szóvivője világossá tette: Tajvan kérdése Kína területi épségének és szuverenitásának kérdése. „Az „egy Kína” elvének fenntartása a politikai alapja a kínai-amerikai kapcsolatok továbbfejlesztésének, és a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának sarokköve” – húzta alá An, nyomatékosítva: vége a kínai-amerikai kapcsolatok „egészséges és stabil” fejlődésének, ha ez az elv sérül.

Kína arra kéri az új amerikai vezetést, hogy teljes egészében értse meg a tajvani kérdés jelentőségét, és óvatosan kezelje ezt a problémát. Mint hangsúlyozták, ez az ügy nemcsak a kínai-amerikai viszonyra van kihatással, hanem az ázsiai-csendes-óceáni térségnek és a világ többi részének a békéjére, stabilitására és jólétére is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »