A szíriai kormányerők bevették Aleppót

A szíriai Aleppó keleti részén véget értek a harcok, a város a kormányerők ellenőrzése alá került – jelentette ki Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) keddi rendkívüli ülésén.

A diplomata a világszervezet New York-i székházában rendezett ülésen többek között elmondta: az elmúlt egy órában hozzá eljutott információk szerint most következnek a humanitárius intézkedések. A tanácskozást Franciaország és Nagy-Britannia kérte tekintettel arra, hogy a szíriai hadsereg egyik tisztje a nap folyamán bejelentette: a felkelők utolsó ellenállási gócpontját bármelyik pillanatban felszámolhatják.

Csurkin bejelentését megelőzően Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a rendkívüli ülésen felszólította Szíriát és szövetségeseit, Iránt és Oroszországot, hogy haladéktalanul engedélyezzék a Kelet-Aleppóban maradt civilek számára is a menekülést, és tegyék lehetővé a humanitárius segélyek eljuttatását.

„Az elmúlt napokban és órákban, úgy tűnik, nem kevesebbet tapasztalhattunk, mint a szíriai kormánynak és szövetségeseinek azt a törekvését, hogy az ország belső konfliktusának teljes katonai győzelemmel vessenek véget” – jelentette ki Ban Ki Mun a BT előtt. „Az utóbbi 48 órában a fegyveres ellenzéki állások totális összeomlásának lehettünk tanúi, a felkelők kezén a városban kezdetben elfoglalt területeiknek mindössze 5 százaléka maradt” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az ENSZ-főtitkár megállapította: az aleppói helyzetet káosz és erőszak jellemzi, a szíriai hatóságok pedig „módszeresen akadályozták” a világszervezet erőfeszítéseit, hogy a helyszínen ellenőrizze a helyzetet.

Hiteles információkra hivatkozva Ban meggyilkolt polgári lakosok tucatjairól beszélt, hangsúlyozva, hogy az áldozatok között nők és gyerekek is voltak. Sokan a kormányerők légicsapásainak és a statáriális kivégzéseknek estek áldozatul. „Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni a szíriai mészárlás megállítására” – jelentette ki.

Ismételten felhívást intézett Damaszkuszhoz és szövetségeseihez, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jog rendelkezéseit, segítsék elő a civilek evakuálását Aleppóból, akárcsak a segélyszállítmányok célba juttatását. „Eddig mindannyian cserben hagytuk a szíriai embereket. A BT nem tett eleget fő feladatának, hogy fenntartsa a nemzetközi békét és biztonságot. A történelem nem ment fel egykönnyen minket, de ez a kudarc most arra kényszerít bennünket, hogy többet tegyünk, vagyis megmutassuk szolidaritásunkat az aleppói embereknek” – emelte ki Ban.

„Aleppónak a katonai győzelemre való törekvések végét kellene jeleznie, nem pedig egy szélesebb hadművelet kezdetét egy olyan országban, amelyet az öt éve folyó háború már így is elpusztított” – mutatott rá Ban Ki Mun.

Később a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) bejelenette, hogy kész semleges közvetítőként fellépni Kelet-Aleppó evakuálásában. Krista Armstrong, a segélyszervezet szóvivője elmondta: „Jelen pillanatban a különböző felek még mindig a megállapodás részleteiről, illetve annak végrehajtásáról tárgyalnak. Reméljük, hogy formát ölt a megállapodás, s ami még fontosabb, hogy figyelembe veszi a civilek érdekeit”.

Az ICRC-szóvivő kiemelte: „Amennyiben az alapvető humanitárius alapelvekben megegyeznek, és a felek mindegyike támogatja, úgy készen állunk, hogy semleges humanitárius közvetítőként lépjünk fel és segítsünk a szükséget szenvedő polgári lakosságnak”. „Ezért vészterveket készítünk, hogy szükség esetén gyorsan cselekedhessünk” – mondta Armstrong.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »