Brexit: Elhagyják az amerikai cégek Nagy-Britanniát

Brit irodái áthelyezését fontolgatja a megkérdezett amerikai vállalatok közel 40 százaléka – áll egy szerdán megjelent felmérésben.

Ezek a társaságok az Európai Unió más tagországaiba költöztethetik érdekeltségeiket, miután a szigetország június 23-án népszavazásban döntött az Unióból történő kilépésről (Brexit). A Gowling WLG nemzetközi tanácsadó iroda felmérése szerint a 533 válaszadó kétharmadának a beruházási politikáját is befolyásolja az ország kilépése.

Az átköltözést leginkább az élelmiszerrel és itallal kereskedő, valamint a pénzügyi szektorban és az élettudományok terén működő társaságok fontolgatják, legkevésbé pedig a repülőgépipar szereplői. Majdnem az összes cég külső tanácsadó segítségére szorul, hogy kezelni tudja a szigetország EU-ból történő kiválását.

Az Egyesült Államok és Egyesült Királyság között kialakult kereskedelmi kapcsolat komoly veszélyben van – véli a felmérést végző konzultáns cég európai uniós kereskedelemért felelős vezetője.

Eközben a McDonald’s, a gyorsétterem-hálózatot üzemelő multinacionális társaság, a múlt héten jelentette be, hogy Luxemburgból Nagy Britanniába teszi át nemzetközi székhelyét, miután az Unió alapos vizsgálatnak vetette alá a luxemburgi adózás rendjét.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök korábban üdvözölte a Brexitet, és jelezte, hogy a Királyságnak nem kell „a sor végére fáradnia” amikor ismét bilaterális kereskedelmi szerződések megkötése válik szükségessé a két ország között.

A felmérésben megkérdezett, EU-ba exportáló amerikai cégvezetők egyharmada szerint kár érheti őket a két évig elhúzódó kilépési folyamat alatt, és a válaszolók valamivel több mint fele fontolgatja, hogy kikerülje az Egyesült Királyságot az Unióval bonyolított kereskedelme során. A felmérésbe kizárólag olyan amerikai cégeket vontak be, amelyek legalább 10 millió angol font feletti forgalmat bonyolítanak az Egyesült Királyságban.

Miniszteri szinten várhatóan 2017 márciusában kezdi meg a kilépési tárgyalásokat Nagy Britannia és az Európai Unió.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek