Románia: Iohannis ragaszkodik feddhetetlenségi feltételeihez

Klaus Iohannis román államfő megerősítette kedden, hogy ragaszkodik októberben nyilvánosságra hozott feddhetetlenségi feltételeihez, miszerint Romániában nem fog kormányalakítási megbízást kapni elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus.

A parlamenti választások után tartott első sajtóértekezletén Iohannis egyúttal bejelentette, hogy a kormányalakítás előkészítése érdekében szerdára konzultációra hívja a parlamenti mandátumhoz jutott pártokat.

Az államfő feddhetetlenségre vonatkozó üzenete a győztes Szociáldemokrata Pártnak (PSD) szól, amely vasárnap a voksok több mint 45 százalékát szerezte meg. Liviu Dragnea pártelnököt, akit a szociáldemokraták szerint leginkább megillet a kormányfői tisztség, áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-ben tartott, az akkori államfő leváltásáról szóló népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. Iohannis hozzátette: éppen azért beszélt a feddhetetlenségi feltételekről a választások előtt, hogy „ne legyen vita erről” a voksolás után.

A választási kampány hajrájában a román média felfedezte: egy 2001-ből származó törvény is előírja, hogy a bukaresti kormány tagjainak ne legyen priuszuk. Újságírói kérdésre válaszolva Iohannis tisztázta: a törvény esetleges megváltoztatását „másodlagos” kérdésnek tartja, a maga részéről akkor sem fog eltekinteni a miniszterelnök-jelölttel szemben megkövetelt feddhetetlenségi feltételeitől, ha a parlament időközben elhárítja Dragnea kormányfő-jelöltségének törvényi akadályát. Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a PSD körüli parlamenti többség esetleg felfüggeszti őt hivatalából, az államfő azt válaszolta: nem fél semmilyen törvényes politikai lépéstől.

A kormányalakítási konzultációk megkezdését a választás hivatalos végeredményének közzététele előtt szintén a PSD elleni támadásként értékeli a román média. Dragnea ugyanis többször is jelezte, hogy csak az új parlament alakuló ülése után készül kormányalakítási tárgyalásokra menni az államfőhöz.

Az egyeztetések időzítésének azért van jelentősége, mert az alkotmány szerint az elnöknek csak akkor kell minden frakciót kormányalakítási tárgyalásra hívnia, ha egyik párt sem szerzi meg a parlamenti mandátumok több mint ötven százalékát. Ha viszont van olyan frakció, amelynek egyedül is többsége van, akkor az államfő csak azzal a párttal konzultálhat kormányalakításról, és nem teheti meg, hogy más pártból jelöl miniszterelnököt.

A PSD még reménykedik abban, hogy pártja a maradék szavazatok elosztása révén, vagy a más pártok jelöltjeként mandátumhoz jutó törvényhozók átcsábításával átlépheti az 50 százalékot a parlament jövő héten esedékes megalakulásáig, és így erősebb tárgyalási pozícióval a kezében járulhat az államfő elé.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »