Friss hírek

Nehéz lesz a Frexit kivitelezése Le Pennek, ha megválasztják

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen, aki indul a tavaszi választásokon az elnöki posztért, üdvözölte a brit népszavazás eredményét, a szabadság győzelmének minősítve azt. Twitter-profilján azt írta még júniusban: ugyanilyen népszavazásokat kell rendezni Franciaországban és a többi EU-tagországban.

Ám ellentétben Nagy-Britanniával, Franciaországnak írott alkotmánya van, amely kimondja, hogy „a Köztársaság az Európai Unió része”. Tehát a „Frexit” véghezviteléhez alkotmánymódosításra lenne szükség, amely a szakértők szerint elég bonyolult, de nem lehetetlen.

A közvélemény-kutatók szerint nem valószínű, hogy Le Pen megnyeri az elnökválasztást, ám ha mégis: Franciaországnak számolnia kell azzal, hogy módosított feltételeket akar majd a francia EU-tagság kapcsán, illetve – a britekhez hasonlóan – egy referendumon kérdezi meg az embereket, hogy ők maradni akarnak-e. Szerinte ugyanis az EU-tagság megfosztotta Franciaországot az autonómiájától, beleértve a bevándorlási kérdéseket, valamint a monetáris- és a fiskális politikát.

Mivel Le Pen háborgó populisták tömegeinek támogatását élvezi, a pénzügyi piaci szereplők nagyon komolyan veszik az eurózóna második legnagyobb gazdaságának választási ügyeit, és aggódnak az euró és az EU jövője miatt.

Kapcsolódó cikkünk: Fitch: Bajban az eurózóna

A francia alkotmány 89. cikkelye kimondja, hogy bármely ilyen volumenű változtatást a nemzetgyűlésnek és a szenátusnak jóvá kell hagynia. Ezután az elnök eldöntheti: vagy népszavazásra bocsájtja, vagy a kongresszus háromötödös többségének jóváhagyását kéri az ügyben.

Ez igazán nagy falat lenne a Nemzeti Front számára, mivel Franciaország kétfordulós választási rendszere eddig biztosította, hogy mindössze két szélsőjobboldali parlamenti képviselő és két szenátor legyen a nagyjából 900 szövetségi törvényhozó között.

„Ha Marine Le Pen használni akarná a 89. cikkelyt, nagyon erős parlamenti többségre lenne szüksége. Azt pedig nem fog kapni egy ilyen témában” – mondta Philippe Cossalter kormányzati joggal foglalkozó professzor.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »