Horvátország hátráltatja Szerbia uniós csatlakozását

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök nem vesz részt a keddi szerb-uniós kormányközi konferencián, rövid brüsszeli látogatását követően már az előző nap visszatért hazájába, mert kiderült: nem három, hanem csak két csatlakozási fejezet nyílik meg Belgrád és Brüsszel között, Horvátország ugyanis meggátolta az egyik fejezet megnyitását.

A tervek szerint kedden a közbeszerzésekről szóló 5., a tudományról és kutatásról szóló 25., valamint az oktatásról és művelődésről szóló 26. uniós tárgyalási fejezetet nyitotta volna meg az EU Szerbiával.

A fejezetek megnyitásához azonban a tagországok beleegyezésére van szükség, és Horvátország nem adott zöld jelzést az oktatásról szóló fejezet megnyitására, úgy véli ugyanis, hogy Szerbiában nem adott minden feltétel a kisebbségi oktatáshoz, példaként a tankönyvek szerbről horvátra fordításának hiányosságait említette.

Szerbia lakosságának kevesebb mint egy százaléka horvát, Zágráb viszont a kisebbségvédelem fejlesztését tartja Belgrád egyik legfontosabb feladatának.

A kormányfő hétfő este a szerbiai közszolgálati televíziónak  kijelentette: Szerbia eddig türelmes volt, és arra törekedett, hogy ne reagáljon a horvátok lépéseire, de ezután másként lesz. A szerb küldöttség tagjai hétfő este elhagyták Brüsszelt, a keddi kormányközi konferencián csupán Jadranka Joksimovic uniós ügyekkel megbízott, tárca nélküli miniszter vesz részt, amit az is indokol, hogy a találkozón szó lesz a stabilizációs és társulási megállapodásban foglaltakról is.

Horvátország nyár elején az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23. tárgyalási fejezet megnyitását akadályozta meg – akkor is a kisebbségi jogok hiányosságaira hivatkozott – de a fejezet végül júliusban megnyílhatott.

Szerbia 2008-ban írta alá a stabilizációs és társulási megállapodást Brüsszellel, majd 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást. A csatlakozási tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek meg, az első tárgyalási fejezetet viszont csak sokkal később, 2015 decemberében nyitották meg.

Eközben Szerbia csatlakozási terveit Oroszország sem nézi jó szemmel, Szergej Lavrov éppen ma adott hangot aggályainak a szerb külpolitika változását illetően.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »