Az oroszok nem értenek egyet az ukránok gázbeszerzésével

Az ukrán Naftogaz csak az idei második fél év alatt mintegy 70 millió dollárral többet fizetett ki az európai beszállítóknak annál, mintha szükségleteit a Gazpromnál szerezte volna be – jelentette ki Aleszandr Novak energiaügyi miniszter hétfőn Moszkvában.

Novak szerint Ukrajna közvetlen vásárlással ezer köbméterenként 20-30 dollárt takaríthatott volna meg, és emiatt az ukrajnai felhasználók számlája is magasabb.

Az orosz miniszter elmondta, hogy a múlt pénteki brüsszeli orosz-ukrán-uniós háromoldalú egyeztetésen Ukrajna 1,5-4 milliárd köbméternyi földgáz megvásárlására fejezte ki szándékát, a Gazprom pedig közölte, hogy kész megkezdeni a szállítást, „amint megérkezik a pénz”. Szavai szerint azonban az előzetes fizetésről nem sikerült megállapodni, holott az Európai Bizottság is „normálisnak” ítélte meg a Gazprom által felajánlott árat.

  • Korábban írtuk:

Novak arra hívta fel a figyelmet, hogy a Naftogaz az előzőnél várhatóan hidegebb és korábban kezdődött tél közeledtével az őszi-téli időszak szükségleteinél kevesebb gázt gyűjtött össze földalatti tározóiban. A tárcavezető szerint ma a tározókban az ilyenkor szokásosnál 2 milliárd köbméterrel kevesebb gáz van, ezért ha januárban és februárban kemény fagyok lesznek, akkor Ukrajna kifuthat a készleteiből.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Angela Merkel német kancellárral folytatott novemberi telefonbeszélgetés során arra figyelmeztetett, fennáll a veszélye annak, hogy Ukrajna engedély nélkül megcsapolhatja majd az Európába szállított gázt.

A Naftogaz korábban igyekezett megnyugtatni ügyfeleit, hogy elegendő gázkészletekkel rendelkezik a télre.

Forrás: MTI

Friss hírek