Ostrom-szünet Aleppóban, evakuálják a civileket

A szíriai hadsereg felfüggesztette az aktív harci tevékenységet Aleppóban, hogy a keleti városrészekből  lehetőség szerint rekord számú számú polgári személyt evakuáljanak – közölte csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Szergej Lavrov orosz külügyminiszterre hivatkozva.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kétnapos  hamburgi miniszteri  ülésén résztvevő orosz külügyi tárca vezetője szerint ennek a nagyszabású műveletnek a keretében mintegy 8 ezer embert akarnak elszállítani a felkelők uralta városrészekből. Az menekülőknek 5 kilométer hosszú utat kell megtenniük a városból – tette hozzá. Az orosz külügyi tárca vezetője szerint Moszkva partnerei az EBESZ-tanácskozáson aggodalmuknak adtak hangot az aleppói humanitárius helyzet miatt.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője Moszkvában közölte, hogy a szíriai hadsereg és szövetségeseik mára elfoglalták Kelet-Aleppó több mint 70 százalékát. Ezekbe a kerületekbe most segélyszállítmányok érkeznek a civilek számára. Az utcákat pedig az orosz hadsereg tűzszerészei aknamentesítik – tette hozzá. Konasenkov kiemelte: a lehető legteljesebb mértékben készek együttműködni a nyugati államokkal, hogy humanitárius szállítmányokat juttassanak Aleppóba, amennyiben ezek az országok valóban hajlandónak mutatkoznak segíteni.

A szíriai felkelők vonalait az előző nap törték át a kormányerők Aleppó óvárosában a déli negyedekbe űzve őket. A lázadók ott egy enklávét alakítottak ki, ahol még tartják magukat. A szíriai hadsereggel szövetséges milíciák adatai szerint a felkelők a keleti városrészben legfeljebb 10-12 négyzetkilométernyi területet ellenőriznek.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Lavrov bejelentette: szombaton Genfben  találkoznak az amerikai és orosz szakértők, hogy kidolgozzanak egy megállapodást Kelet-Aleppóra vonatkozóan. Az orosz külügyminiszter szerint a helyzet megoldása abban áll, hogy a damaszkuszi rezsim ellenzékének el kell hagynia a várost, ahogy azoknak a civileknek is, akik ezt kívánják.

Lavrov röviden tanácskozott a szíriai helyzetről amerikai kollégájával John Kerryvel is. John Kirby amerikai külügyi szóvivő azt mondta, hogy a felek megvitatták a Szíriában folyamatban lévő többoldalú erőfeszítéseket, hogy tűzszünet szülessen Aleppóban, illetve humanitárius segélyeket juttassanak el a nagyváros polgári lakosságához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek