Az orosz alkalmazás, amely örökre lerombolta az adatvédelmet

Képzeljünk el egy olyan, okostelefonra tervezett applikációt, amely bárkit képes felismerni egy általunk készített kép alapján és meg is találja az illetőt a közösségi portálokon. Az oroszok egy ilyen programot alkottak meg.

Az Artyem Kuharenko és Alekszandr Kabakov által tervezett szoftver egy arcfelismerő program, amely a leírás alapján pillanatok alatt képes azonosítani egy arcot, akár egymillió közül is. Az alkalmazás a FindFace nevet viseli és a tesztelések után bebizonyosodott, hogy 70 százalékos pontossággal képes megtalálni bárkit a legnépszerűbb orosz közösségi oldalon, a Vkontakte-n.

Ez körülbelül olyan dolog, mint amit egy Jason Bourne filmtől várna az ember. Egy biztonsági kamera pásztáz egy tömeget, majd hirtelen felvételt készít valakiről. Pár másodperccel később egy szuperszámítógép azonosítja az illetőt egy hatalmas adatbázisban. Nos, ugyanez a technológia most elérhető bárki számára, akinek van okostelefonja.

Az alkalmazás eredetileg társkereső app-nak indult: készíts egy képet egy ismeretlenről, keresd meg Vkontakte-n, és találkozz életed szerelmével! De ha belegondolunk, egy ilyen technológiát alkalmazó applikáció ennél sokkal kevésbé jóindulatú célokra, és sokkal súlyosabb következményekkel is felhasználható. A moszkvai rendőrség például máris használja a Find Face-t.

Azt maguk a fejlesztők is elismerik, hogy az alkalmazás okozhat problémákat. „Mondhatjuk, hogy a technológiánk sérti a magánéletet. Ez olyasmi, ami nekünk is nagy kérdés, a magánélet” – nyilatkozta Alekszandr Kabakov egy interjúban, mielőtt gyorsan másra terelte volna a szót.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy az oroszok által tervezett program mennyiben különbözik bármely más arcfelismerő alkalmazástól, amit a Facebook, az Instagram, vagy a Google használ, és melyekkel majdnem mindenki biztosan találkozott már. Hiszen ez a technológia egy napról napra rohamosan fejlődő és nagyon trendinek számító műfaj, amelyet egymással versengve fejlesztenek egyre tovább a világ legnagyobb cégei.

Ha pedig ezeknek a cégeknek a szolgáltatásait használjuk – márpedig napi szinten használjuk – akkor már rég hozzájárultunk ahhoz, hogy felajánljuk összes adatunkat szabad felhasználásra reklámügynökségeknek és titkosszolgálatoknak anélkül, hogy ebből bármit különösebben érzékeltünk volna.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Guardian / Bloomberg

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »