A VW dízelbotránya miatt hét uniós tagállam van bajban

Az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz hét uniós tagállammal szemben, mivel azok a Volkswagen-botránnyal összefüggésben figyelmen kívül hagyták a gépjármű-típusok jóváhagyására vonatkozó uniós szabályokat.

Az Európai Bizottság közlése szerint a Cseh Köztársaság, Németország, Görögország, Litvánia, Luxemburg, Spanyolország és az Egyesült Királyság elmulasztottak olyan szankciórendszert létrehozni, amely eltántorítja a gépjárműgyártókat attól, hogy megsértsék a károsanyag-kibocsátásora vonatkozó jogszabályokat, illetve jogsértés esetén nem vetették ki a megfelelő szankciókat.

A tagállamokban közvetlenül alkalmazandó uniós irányelv értelmében a tagállamoknak olyan hatékony, arányos és visszatartó erejű szankciórendszereket kell létrehozniuk, amelyek eltántorítják a gépjárműgyártókat attól, hogy megsértsék a gépjármű-kibocsátásoka vonatkozó jogszabályokat.

  • Friss cikkünk a témában:

A bizottság felszólító levelet küldött a Cseh Köztársaság, Litvánia és Görögország részére, mivel azok nem hoztak létre ilyen szankciórendszert. A bizottság továbbá kötelezettségszegési eljárást indított Németországgal, Luxemburggal, Spanyolországgal és az Egyesült Királysággal szemben – vagyis azon tagállamok esetében, amelyek típusjóváhagyást adtak ki a Volkswagen Group AG számára az Európai Unióban – mivel annak ellenére nem szabták ki a nemzeti jogszabályaikban foglalt szankciókat, hogy a vállalat illegális kiiktató szoftvert alkalmazott.

A bizottság véleménye szerint Németország és az Egyesült Királyság jogszabálysértést követett el, amikor nem bocsátották rendelkezésre a Volkswagen Group AG és más gyártók gépjárművei tekintetében a saját területükön végzett, a nitrogén-dioxid-kibocsátásokat érintő esetleges szabálytalanságokra vonatkozó tagállami vizsgálatok során összegyűjtött összes műszaki információt.

A tagállamoknak az eljárás csütörtöki megindításától számítva két hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a bizottság felvetéseire. Ennek elmulasztása esetén az Európai Bizottság indoklással ellátott véleményt adhat ki részükre.

A botrány azzal kezdődött, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szeptemberben megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A legnagyobb európai autógyártó vállalat, a VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte mintegy 11 millió gépjárművet érint, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

A Volkswagen eddig 15 milliárd dollár költséggel járó visszavásárlási, javítási és kártérítési programról jutott egyezségre az amerikai hatóságokkal.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »