Jövő évtől teljesen megújuló energiával üzemeltetik a Google-t

2017-ben a Google, mely már eddig is a világ legnagyobb tiszta energiát vásárló cégének számított, jelentős mérföldkövet látszik elérni, ugyanis teljes egészében megújuló erőforrásokat használ majd működéséhez.

A vállalat már 2012 óta törekszik erre. Tavaly odáig jutottak, hogy a teljes kapacitásuk mintegy 44 százalékát szél- és naperőművek állították elő, amely 5,7 terawatt-órányi megújuló energiafelhasználást jelentett. Ez hatalmas teljesítmény egy olyan cégtől, amely nagyjából 60 ezer embert foglalkoztat, és a világ legnagyobb szerverparkját tartja fenn.

Gary Demasi, az amerikai Google-székhelyek globális infrastruktúrájáért és energiaellátásáért felelős vezető azt mondta egy interjúban: „Nem gondoltuk, hogy az elképzelés ilyen gyorsan megvalósulhat. Csak azt láttuk, hogy az árak meredeken csökkennek és ez segített nekünk fellendülni.”

A vállalat arra számít, hogy 2017-ben elég zöldenergiát tud vásárolni ahhoz, hogy elérje – vagy akár meg is haladja – az irodákban és a 13 adatközpontban szükséges fogyasztás mennyiségét.

A százszázalékos megújuló energia felhasználás nem azt jelenti, hogy a Google minden kilowatt energiát közvetlenül nap- és szélerőművektől vesz majd fel, hanem azt, hogy éves szinten annyi megújuló forrást vásárolnak, ami megfelel a működésük felhasználásához szükséges villamosenergia mennyiségének.

Forrás: Bloomberg / Guardian

Friss hírek