A kanadai jegybank óvatos, marad a 0,50 százalékos alapkamat

A piaci várakozásokkal összhangban változatlan szinten, 0,50 százalékon hagyta irányadó kamatát a kanadai jegybank szerdán, tekintettel a bizonytalanságra, amely aláássa a vállalatok bizalmát és fékezi a főbb kereskedelmi partnerek befektetéseit.

A döntést indokolva a központi bank rámutatott, bár a gazdasági feltételek javultak világszerte, és a kanadai gazdaság robosztus ütemben – éves összevetésben 3,5 százalékkal – növekedett a harmadik negyedévben, az óvatosság helyénvaló, mert az év utolsó három hónapja gyengébbnek ígérkezik.

A jegybank közgazdászai a múlt héten már figyelmeztettek, hogy az idei utolsó negyedévben 1,8 százalékosra lassulhat a növekedés éves szinten, mert a vállalati beruházások és az energiaiparhoz nem kapcsolódó termékek exportja csalódást keltően alakult.

Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta 6,8 százalékra csökkent novemberben, miközben a foglalkoztatottság folyamatosan emelkedett. Az Egyesült Államoktól eltérően Kanada munkaerőpiacán továbbra is jelentős a kapacitástöbblet.

Nyugtalanító viszont, hogy a kanadai családok eladósodottsága újabb rekordot döntött. Az infláció a vártnál kissé alacsonyabb, októberben még mindig csak 1,5 százalékot tett ki, ami főleg az élelmiszerárak csökkenésének tudható be.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »