Megerősítenék az EBESZ-t az európai külügyminiszterek

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megerősítését sürgeti Frank-Walter Steinmeier német, Sebastian Kurz osztrák és Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter; a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban szerdán közölt írásukban kiemelték, hogy az EBESZ keretei között meg kell újítani a fegyverzetellenőrzés rendszerét.

Az EBESZ soros elnöki tisztségét az idén, jövőre és 2018-ban ellátó Németország, Ausztria és Olaszország külügyminisztere szerint az ukrajnai Krím félsziget nemzetközi jogot sértő Oroszországhoz csatolása és a megoldatlan kelet-ukrajnai konfliktus azt mutatja, hogy Európában megkérdőjeleződött a béke évtizedekig szilárd alapja, a válságok és konfliktusok Szíriától Jemenig és Líbiától Afganisztánig pedig azt jelzik, hogy az egész világ nyugtalan.

Ebben a helyzetben minden eddiginél nagyobb szükség van fórumokra az elveszett bizalom visszaszerzéséhez, és a biztonság és stabilitás szerkezeteinek újjáépítéséhez. Ilyen fórum a „Csipkerózsika-álomból felébredt” EBESZ – írta a három külügyminiszter a szervezet fő vezető testülete, a miniszteri tanács csütörtökön Hamburgban kezdődő ülése alkalmából közölt cikkében.

Az elnökségi trojka tagjai szerint szélesíteni kell a fórum résztvevőinek körét, a parlamentek tagjai, a civil társadalom, a gazdaság és a tudomány emberei előtt is meg kell nyitni az EBESZ-t, hogy erősödjék közvetítő, a 57 tagállamot összekötő szerepe.

Hozzátették: az ukrajnai konfliktus megmutatta, hogy a szervezetnek fel kell készülnie „többdimenziós konfliktushelyzetekre”, ezért tovább kell fejleszteni eszközeit, képességeit és alkalmassá kell tenni arra, hogy bármikor hozzáláthasson a konfliktusmegelőző munkához, vagy a felek közötti közvetítéshez, a megállapodások végrehajtásának monitorozásához és a konfliktus-utókezeléshez, a válságok utáni rehabilitációhoz.

Kiemelték, hogy az EBESZ mint „hiteles fórum” keretei között strukturált párbeszédet kell indítani a hagyományos fegyverzetek ellenőrzését szolgáló mechanizmusokról – az úgynevezett bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekről – rendelkező, legutóbb 2011-ben felülvizsgált Bécsi Dokumentum modernizációjáról.

Rámutattak, hogy a konszenzusos döntéshozatali rendszerre alapozott EBESZ ereje és cselekvőképessége kizárólag a tagállamoktól függ, és felszólították őket arra, hogy gondoskodjanak a szervezet működéséhez szükséges politikai és pénzügyi támogatásról.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »