Ma este újra lemond Matteo Renzi

Az olasz parlament felsőháza szerdán megszavazta a jövő évi költségvetést, ezt a kormánykoalíciót vezető balközép Demokrata Párt (PD) vezetőségi ülése követi, majd sajtójelentések szerint este Matteo Renzi hivatalosan is benyújtja lemondását az államfőnek.  

A távozó kormányfő Twitter-üzenetében azt közölte, hogy este hétkor találkozik Sergio Mattarella államfővel. A december 4-én rendezett alkotmányos népszavazás kudarca után Matteo Renzi azonnal bejelentette lemondását, Sergio Mattarella államfő azonban arra kérte őt, hogy lemondását fagyassza be a jövő évi költségvetési törvény parlamenti elfogadásáig.

Nem kizárt, hogy az államfő ismételten maradásra kéri Matteo Renzit. Ha nemet mond, Mattarella megkezdi a konzultációt a pártokkal a kormányválság rendezésére.

A szenátus bizalmi szavazással fogadta el a 2017-es olasz költségvetési törvénycsomagot, amelyet a képviselőház már korábban megszavazott. A felsőház 166 igennel, 70 nemmel, 1 tartózkodással szavazott.

Matteo Renzi lemondását megelőzi a PD vezetőségi ülése, sajtóértesülések szerint a legnagyobb kormánypártot Matteo Renzi, aki egyben PD-főtitkára is, választás elé állította: előrehozott választások, amelyeken ismét ő lenne a PD miniszterelnök-jelöltje, vagy egy nemzeti egységkormány felállítása, amely a még megalkotásra váró választási reform megszületéséig vezetheti Olaszországot. Heves a vita a PD-n belüli csoportok, elsősorban a párt baloldali, Renzi-ellenes szárnya és Renzi támogatói között. A PD római székházát biztonsági gyűrű övezi a Renzi mellett és ellene tüntető PD-választók jelenléte miatt.

Az események közelsége arra enged következtetni, hogy a PD ülése nem lesz hosszú, vagyis Matteo Renzi nem ad lehetőséget a belső vitákra, és már egyedül döntött arról, mit akar lépni.

Matteo Renzi és az államfő találkozóját az elnöki palota közleménye követi majd a miniszterelnöki lemondás bejelentésével, valamint a pártkonzultációk ütemezésével.

Az olasz pártok többsége mielőbbi előrehozott választásokat sürget, az államfő azonban kizárja, hogy 2017 elején választást tartsanak, mert jelenleg nincsen egységes választási törvény, más választási rendszer szerint kellene megválasztani a parlament felső- és alsóházának tagjait. Ráadásul az olasz alkotmánybíróság január 24-én jelenti be döntését a képviselők megválasztásáról nyáron elfogadott törvényről. Az államfő a választási rendszer rendezése nélkül nem akar parlamenti választásokat kiírni, így az sem kizárt, hogy Mattarella a választási törvény végleges reformjáig maradásra kéri Matteo Renzit.

Matteo Salvini az Északi Liga vezére bejelentette, hogy egyetlen megoldásnak az előrehozott választásokat tartja, és ha ezt az államfő megtagadja, az Északi Liga az utcára vonul tüntetni.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »