Fitch: Bajban az eurózóna

A populista és EU-szkeptikus politikai erők támogatottságának meredek emelkedése növelte annak kockázatát, hogy az Európai Uniót és az euróövezetet 2017-ben valamilyen politikai sokkhatás éri – áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett átfogó év végi előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a nyugat-európai államadósok jövő évi kockázati folyamatairól összeállított tanulmányában hangsúlyozza, hogy a térségben általa szuverén adósosztályzattal ellátott 22 ország zömének besorolási kilátása stabil ugyan, de csak két államadós-osztályzat kilátása pozitív, négynek a kilátása viszont leminősítés lehetőségére utaló negatív. A Fitch szerint ez jelzi, hogy Nyugat-Európát lefelé ható kockázatok terhelik.

A cég szerint a Brexit-népszavazás és Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson egyaránt a globalizáció gazdasági veszteseinek dühét és a globális elit iránti bizalmatlanságát, a nemzetállamok feletti szerveződésekkel szemben megnyilvánuló ellenségességet mutatja.

Az ebből eredő nacionalista, széthúzó erők különös veszélyt jelentenek az EU-ra és az euróövezetre, amelyek éppen arra az elvre épülnek, hogy a tagországok szupranacionális szerveződésekben osztják meg nemzeti szuverenitásukat – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings közölte: nem tartozik alapeseti előrejelzései közé, hogy hatalomra kerülnek olyan EU-szkeptikus erők, mint Franciaországban a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front, vagy Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom (M5S). A cég várakozása az, hogy Marine Le Pen jelentős szavazatkülönbséggel vereséget szenved a franciaországi elnökválasztások második fordulójában. A Fitch londoni elemzői szerint azonban valamely elitellenes párt választási győzelmének lehetősége egy vagy több EU-tagállamban olyan kockázat, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A hitelminősítő előrejelzése szerint ebben a környezetben az euróövezeti gazdaság átlagos növekedési üteme jövőre 1,4 százalékra lassul az idei évre várt 1,6 százalékról és a tavaly mért 2,1 százalékról.

A Fitch a politikai kockázatok között kiemeli, hogy az olaszországi népszavazáson a többség elvetette Matteo Renzi kormányának alkotmányos reformterveit. A cég szerint a referendum eredményének nem lesz azonnali hatása az Olaszországra érvényben tartott „BBB plusz” szintű államadós-besorolásra. A Fitch Ratings elemzői azonban hangsúlyozzák, hogy ezt az osztályzatot már a népszavazás előtt negatív kilátás terhelte, a potenciális politikai instabilitás, a bankszektorban zajló negatív folyamatok, a gyenge növekedés és a magas államadósság-ráta miatt. A politikai kockázat azóta még tovább nőtt, mivel a legutóbbi fejlemények korlátozzák az olasz kormány válaszadási mozgásterét sokkok bekövetkezte esetén – áll a Fitch keddi elemzésében.

Más nagy londoni házak szerint most már erősen kérdésessé vált Olaszország euróövezeti tagságának hosszabb távú jövője is.

Kapcsolódó cikkünk: Olaszország kiléphet az euróövezetből

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői az olasz népszavazás után összeállított helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint Olaszország az euróövezet tagja maradhatna, ha kész lenne ennek árát a következő években is a gyakorlatilag zéró növekedés és a nyomott fogyasztási kiadások formájában megfizetni, de az egyre türelmetlenebb választópolgárság számára ez már túl soknak bizonyulhat.

Ennek alapján a CEBR londoni elemzői úgy gondolják, hogy az olasz euróövezeti tagság megőrzéséhez szükséges gazdaságpolitika hosszú távú fenntarthatóságának esélye ma már nem éri el a 30 százalékot.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »