A CDU szigorítja a menekültügyi intézkedéseket

Menekültügyi szigorításokról hozott határozatot szerdán Essenben véget ért kongresszusán a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU).

Az elnökség javaslatára ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadott határozatban szerepel, hogy a CDU céljai közé emeli a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetőségének bővítését és időtartamának meghosszabbítását, és az elutasított menedékkérők juttatásainak csökkentését. Hangsúlyozták: a társadalmi béke és a befogadott menekültek érdekében mindent meg kell tenni a védelemre nem szoruló menedékkérők távozásáért, az illegális migráció megállításáért, az uniós külső határ védelméért és azért is, hogy a menekülteknek lehetőleg a hazájuk közelében segítsen a nemzetközi közösség.

Az Orientáció nehéz időkben című határozatban fontos célként jelölték meg újabb menekültügyi megállapodások kidolgozását – az EU-Törökország megállapodás mintájára – afrikai országokkal. A dokumentum szerint a kontinensen a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködve befogadó központokat kell kiépíteni, amelyekbe vissza lehet szállítani a Földközi-tengerből kimentett embereket.

A kongresszus a küldöttek javaslatára is elfogadott egy sor indítványt. Az egyik határozatban a CDU elítélte a júliusi törökországi puccskísérlet után történt jogsértéseket és az ankarai vezetést felszólította a menekültügyi megállapodás betartására.

A kongresszus egy kérdésben a párt vezetőivel szemben foglalt állást, a küldöttek szűk többséggel úgy döntöttek, hogy a kettős állampolgárság ügyében vissza kell állítani az úgynevezett opciós kötelezettséget, azt a szabályt, hogy a nem uniós vagy svájci bevándorlók Németországban született gyermekeinek választaniuk kell szüleik állampolgársága és a német állampolgárság között.

Angela Merkel pártelnök-kancellár a kongresszus után tett nyilatkozataiban helytelennek nevezte a döntést és kijelentette, hogy a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) kezdeményezésére eltörölt opciós kötelezettség ügyében nem lesz változás. A CDU alapvetően ellenzi a kettős állampolgárság intézményét, de az SPD-vel kötött megállapodás egy csekély nagyságú csoportot érint és nincs szükség a visszavonására.

Angela Merkel a Phoenix országos köztelevízió kérdésére kifejtette míg tavaly a legfőbb megoldandó ügyek között például a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) megerősítése szerepelt a sok menedékkérő érkezése miatt, az idén az elutasított menedékkérők hazajuttatására kell összepontosítani.

Azzal kapcsolatban, hogy előző nap pártelnöki pályafutásának második legrosszabb eredményével, a küldöttek 89,5 százalékának támogatásával erősítették meg elnöki tisztségében további két évre, azt mondta, hogy az utóbbi időszak vitáihoz, feszültségeihez képest ez jó eredmény. A legfőbb cél annak megakadályozása, hogy az SPD kormányt alakíthasson a Baloldallal és a Zöldekkel – tette hozzá.

A pártot 2000 óta vezető politikust kilencedik alkalommal választották meg elnöknek, rendre egyedüli jelöltként, a legjobb eredményt 2012-ben érte el, amikor a szavazatok 97,9 százalékát szerezte meg, a leggyengébben pedig 2004-ben szerepelt, amikor a küldöttek 88,4 százaléka támogatta.

A CDU a kongresszus után tovább folytatja az egyeztetést a bajor testvérpárttal, a Keresztényszociális Unióval (CSU). A tervek szerint a közös választási program alapjait februárban, a testvérpártok vezető testületeinek müncheni közös ülésén rakják le. Angela Merkel kongresszusi zárszavában kiemelte: a CDU/CSU egységes választási programja 2017 közepére készül el, és néppárthoz méltóan mindenkinek, a német társadalom valamennyi rétegének, csoportjának szól majd.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »